Zioła na działce i w ogrodzie

Ziół jest wiele, używamy ich w kuchni, w medycynie naturalnej i ludowej. Choć często rosną na dziko na polach i łąkach, możemy je także posadzić i wyhodować w domowych czy działkowych warunkach. Sadzenie ziół na domowym gruncie, nie tylko stało się modne, ale także zdrowe. Ponadto, zioła traktujemy nie tylko jako rośliny użytkowe, są także […]

Jak uprawiać pomidora

Pomidor jest bardzo popularnym warzywem, czołowym składnikiem wielu światowych kuchni i dań. Ma ogromne znaczenie konsumpcyjne, zarówno jako warzywo jak i produkt. Szacuje się, że roczna produkcja światowa pomidora wynosi sporo ponad 100 milionów ton, z czego znaczną część uprawia się w Chinach, Włoszech i Hiszpanii. Oczywiste jest, że pomidor jest niesamowicie zdrowym warzywem, zapewniającym […]

Biała, czerwona, włoska, kiszona

Znana od stuleci, ceniona w kuchni, ale także w medycynie. Znana jako naturalny kompres na rany, oparzenia, siniaki i wrzody. Ceniona jako środek łagodzący ukąszenia owadów, ale także jako lekarstwo oczyszczające drogi oddechowe i struny głosowe. Niezastąpiona w regulacji pracy przewodu pokarmowego. Jej sok wzmacnia organy wewnętrzne, żołądek, śledzionę wątrobę. A do tego wzmacnia apetyt. […]

Ulubione wiosenne owoce

Truskawki uchodzą za najpyszniejsze owoce wiosenne. Pojawiając się, zapowiadają nadejście lata, kuszą czerwonym, witalnym kolorem, swoją soczystością, dającą orzeźwienie w upały, mają więcej witaminy C wśród wszystkich owoców. Z truskawek robimy ciasta, sorbety, lody, koktajle, lub podajemy z szampanem, co jest kultowym symbolem luksusu i romansu. Truskawki, które kupujemy na straganach czy w sklepach pochodzą […]

Winiarskie prognozy polskie

Tradycje winiarskie w Polsce nie są wyjątkowo bogate, niemniej jednak ten rynek i tradycja dopiero się kształtują. Zaledwie od kilku lat od podjęcia sprzyjającej winiarzom ustawy, powierzchnia obszarów winnic w Polsce znacznie się powiększyła. Także i prognozy dla winiarzy są wyjątkowo sprzyjające. Dlaczego? Zmieniają się gusta konsumentów, którzy z roku na rok spożywają coraz więcej […]

Piwna roślina

Chmiel należy do rodziny roślin konopiowatych, uprawiany jest w całej Eurazji, gdyż jest rośliną umiarkowanej strefy klimatycznej. Chmiel zwyczajny występuje w dwóch odmianach – jako chmiel goryczkowy i aromatyczny. Różnią się od siebie zawartością żywic i olejków eterycznych. Chmiel znany jest przede wszystkim jako roślina stosowana w piwowarstwie, lecz także ma zastosowanie w medycynie naturalnej […]

Uprawa soi w Polsce

Uprawa soi w polskich warunkach klimatycznych nie należy do najłatwiejszych ze względu na jej wysokie wymagania cieplne. Roślina potrzebuje dużo ciepła do wytworzenia kwiatów, ponadto jest wrażliwa na przymrozki od momentu zasiewu do pełni wschodów. Z drugiej strony, soja dobrze znosi suszę. Soja w polskich warunkach może przynieść rozmaite komplikacje, aczkolwiek uprawa jest jak najbardziej […]

Żywność zdrowa, a ekologiczna

Czy zdrowa żywność jest ekologiczna i czy ekologiczne jedzenie jest zdrowe? Z pewnością, w większości przypadków. Obu sformułowań określa się na zmianę, choć nie są one synonimami. Zwłaszcza jeśli chodzi o rolnictwo ekologiczne. Używanie sformułowań „zdrowy” i „ekologiczny” może wprowadzić konsumenta w błąd. Ekologiczna żywność oznacza taką, która została wyprodukowana na farmie ekologicznej i posiada […]

Polskie rolnictwo ekologiczne

Polskie farmy ekologiczne to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin rolnictwa w Europie. Statystyki wciąż pokazują, że rolnictwo ekologiczne w naszym kraju ciągle się rozwija i powiększa – powierzchnia użytkowa oraz liczba nowych gospodarstw. W poprzednim roku zarejestrowanych było ponad 25 tysięcy gospodarstw ekologicznych, a przypatrując się statystykom z poprzednich lat, liczba ta co roku […]

Popyt na ekologiczną żywność

Przechodząc się wśród regałów supermarketów, można zauważyć, jak popularna stała się żywność ekologiczna. Sytuacja nad wyraz wyraźna jest na rynku niemieckim, gdzie boom i zapotrzebowanie na eko-produkty jest ogromny. Niemiecki konsument jest w stanie zapłacić więcej za bio/eko produkt, by w cenie kupić troskę o środowisko naturalne. A prawda wygląda nieco inaczej. Bio-produkty sprowadzane do […]