Sadzenie ziemniaków

W jaki sposób podejść do tematu sadzenia ziemniaków. Na samym początku należy się zastanowić nad tym w jaki sposób tak właściwie rozumieć optymalny termin sadzenia ziemniaków. W tym przypadku, warto zapoznać się czasem, które będzie najbardziej odpowiedni. Ogólnie się przyjęło, że zabieg związany z wysadzaniem ziemniaków dotyczy końca kwietnia bądź początku maja. Zdarzać się mogą […]

Na czym polega rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo to jedno z najstarszych zajęć gospodarczych człowieka, nastawione na pozyskiwanie produktów żywnościowych. Już najstarsze gospodarstwa rolne, czyli te zakładane przez ludzi epoki neolitycznej, zorientowane były na sianie i pielęgnowanie, a następnie zbieranie zbóż oraz konkretnych gatunków jadalnych roślin. Na przestrzeni wieków metody przeprowadzania tych czynności ulegały stopniowym zmianom: opracowywano nowe sposoby opiekowania się uprawami, […]

Rolnictwo ekologiczne – czyli jakie?

Rolnictwo ekologiczne, zwane także skrótowo ekorolnictwem, jest alternatywnym dla tradycyjnych metod gospodarowania sposobem prowadzenia gospodarstwa rolnego i w jego ramach prowadzenia hodowli lub uprawy roślin. Tym, co różni je od tak zwanego rolnictwa konwencjonalnego, jest unikanie używania środków, które zostały przetworzone technologicznie i daleko im do preparatów naturalnych. Rolnictwo ekologiczne nie uznaje więc na przykład […]

Pszenica – uprawa i znaczenie

Pszenica jest jednym ze zbóż, które człowiek uprawia najdawniej na największą skalę – pod tymi względami dorównują jej tylko jęczmień, kukurydza i ryż. Wzmianki na temat tego zboża pojawiały się już w zapiskach pozostawionych przez najstarsze cywilizacje europejskie, między innymi egipską i grecką – kłosy pszeniczne były atrybutami bóstw, których domeną był urodzaj, symbolizowały płodność […]

Jak i dlaczego warto uprawiać proso?

Proso można dość trafnie określić mianem jednego z najbardziej niedocenianych zbóż, jakie mogą być z sukcesem uprawiane na terenie Polski. Pod względem skali, na jaką jest siane, przegrywa z bardziej popularnymi rodzajami, podczas gdy jego wartość zdrowotna może nawet przewyższać konkurencję. To właśnie uprawie prosa zawdzięcza się otrzymywanie kaszy jaglanej, która ma zbawienny wpływ na […]

Jęczmień

Jęczmień (Hordeum L.) – jest rośliną jednoroczną (ale też trwałą) należącą do zbóż z rodzin wiechlinowatych. Obecnie można wyróżnić ok 25 gatunków tego zboża. Jest rośliną o krótkim okresie wegetacji (90 dni) co przemawia za jej uprawą nawet w chłodniejszych regionach świata. Dzięki działaniom genetyków powstała również odmiana o jeszcze niższym okresie wegetacji (55dni) co […]

Kukurydza

Kukurydza (łac. Zea mays) – jest to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Pierwotnym krajem jej pochodzenia jest Meksyk, a za sprawą konkwistadorów rozprzestrzeniła się na cały świat. Obecnie można ją zaliczyć do jednej z przodujących roślin występujących na polach z uwagi na jej szerokie zastosowanie oraz wysokie ceny w skupach. Jest rośliną bardzo plenną i […]

Gorczyca biała

Gorczyca biała (łac. Sinapis alba) – jest rośliną pospolitą występującą licznie w uprawach wielu krajów. Ciekawostką może być, że należy do rodziny kapustowatych mimo nie widocznych uwarunkowań dla tej grupy roślin. Roślina jest dobrym rozwiązaniem jako poplon w celu podniesienia żyzności ziemi, gdyż jedynie spożywane są jej nasiona. Gorczyca ma szerokie zastosowanie. Jest używana w […]

Bób

Bób ( z łac. Vicia faba L.) – jest rośliną należącą do rodziny bobowatych i jest uprawiana jako warzywo do bezpośredniego spożycia po przeprowadzeniu obróbki cieplnej. Bób jest rośliną jednoroczną kiełkującą z podłużnego i spłaszczonego nasiona osiągająca wysokość ok 100 cm. Jest to roślina niezwykle plenna i o nie dużym wymaganiu glebowym co przemawia za […]

Burak cukrowy

 Burak cukrowy – jest to roślina należąca do podgatunku buraka zwyczajnego zawierająca duże ilości sacharozy wykorzystywana w produkcji cukru białego (26 % produkcji światowej cukru). Możemy wyróżnić podział buraków cukrowych ze względu na zawartość sacharozy: o korzeniu niskocukrowym (ok 17% zawartego cukru), średniocukrowy (ok 19 % zawartości cukru) oraz wysokocukrowy (zawartość ok 21% cukru). Roślina […]