Rośliny uprawiane ekologicznie

Ekologia nie jest tylko rodzajem mody, ale sposobem na zupełnie naturalny tryb życia. Ma to ogromne znaczenie w rolnictwie, gdzie żywotność roślin tam się zaczyna. Od jakości warzyw, owoców, czy ziół zależą zbiory, a przede wszystkim ludzkie zdrowie. Coraz więcej ludzi zwraca na to uwagę, co kupuje i od jakiego rolnika. Powstają sklepy ekologiczne, w których żywność jest kupowana jedynie od gospodarstwa ekologicznego. Aby takie mogło funkcjonować, potrzeba wielu działań oraz uzyskane certyfikaty. Unia Europejska nakłada wysokie wymagania i rygorystyczne zasady dla rolników mających pola ekologiczne. Zaletą jest jednak wyższe dofinansowanie, a co za tym idzie, możliwość posiania roślin na większym hektarze ziemi. Ekologia, jak sama nazwa wskazuje, mówi o naturalnym wzroście roślin, bez żadnych chemicznych substancji. Rolnik musi mieć baczną uwagę w tym względzie, aby nie doszło do do żadnych uchybień. Zazwyczaj rolnikowi nie wolno stosować preparatów chemicznych, nawozów, środków ochrony roślin, ani innych przemysłowych składników. Ekologiczne rolnictwo to głównie ziemia dobrej jakości, tereny specjalnie przystosowane pod uprawę, a także czysta woda do podlewania oraz pasja do uprawiania roślin. W obecnych czasach nie jest łatwo prowadzić taką rolę, ponieważ nawet aura nie zawsze sprzyja. Poza tym trzeba być cierpliwym, ponieważ takie rośliny rosną we własnym tempie, a człowiek niczego nie przyspiesza. Zbiory mogą być co drugi, czy nawet co trzeci rok, ale są za to pierwszego gatunku. Żywność wyprodukowana z roślin ekologicznych jest o wiele smaczniejsza i przede wszystkim droższa. Wynika to również z kosztów, jakie ponoszą rolnicy, ale dzięki temu jest możliwy powrót do naturalnego wysiewu, a potem otrzymania pełnowartościowych nasion. Dodatkowym atutem są certyfikaty, które wypisuje specjalna komisja po sprawdzeniu stanu gospodarstwa. Posiadanie roli ekologicznej zezwala na sprzedaż nie tylko krajową, ale również za granicę. Mogą to być surowe warzywa, owoce, a także już przetworzone takie jak soki, napoje, chleb, nabiał, czy miód. Promocja zdrowego stylu życia ułatwia prowadzenie gospodarstwa ekologicznego, ponieważ ludzie chętniej wybierają takie produkty. Rolnicy mogą jeździć na targi, na festyny, imprezy lokalne, a także dożynki i tam sprzedają swoje uprawy. Zapach i smak same w sobie sprawiają, że klient łatwiej przekonuje się do zakupów ekologicznych. Posiadanie upraw ekologicznych jest możliwe przez cały rok, pod warunkiem konsekwentnego pilnowania roli. Ziemia posiadająca dobry, naturalny nawóz będzie stale rodziła nasiona. Ekologia to również mniej chorób roślin, większy zbiór, mniej ubytków, a przede wszystkim wysoka jakość. Część roślin jest wysiewana na polu, w sadzie, a można również je uprawiać pod folią. Należy zapewnić odpowiednią ilość czystej wody do podlewania i przycinać rośliny w odpowiednich miejscach. Jeśli pojawiają się chwasty, czy pasożyty, wówczas stosuje się sposoby naturalnego niszczenia, a nie substancje typowo chemiczne.

Dodaj komentarz