W dzisiejszych czasach rolnictwo wciąż jest bardzo mocną branżą, z którą wiele osób wiąże swoją przyszłość. Polacy przodują w uprawach wielu roślin, które cieszą się na rynku odpowiednią renomą. Niestety, wielu z nas wciąż korzysta z przestarzałych metod uprawy, nie zwracając uwagi na najnowsze rozwiązania. Jeśli chcemy znaleźć dla siebie inspirację odnośnie nowoczesnej uprawy roślin, […]
Kategoria: Rośliny
Czy w Polsce można uprawiać amarantus
Amarantus został nazwany zbożem XXI wieku. Jego walory zachwalali zarówno Majowie jak i Aztekowie. W Polsce ten gatunek zboża nie jest jeszcze doceniany, ale niektóre gospodarstwa z roku na rok zwiększają uprawę szarłatu złocistego. Główne walory tego zbożna to wysoka zawartość żelaza, dobrze przyswajalne białka, energetyczna skrobia. Amarantus jest też wolny od glutenu, który uczula. […]
Naturalna i bezpieczna słodycz
Wiele ostatnio słyszy się zachęt do tego, by przejść na zdrowszy tryb życia. Jako jedne z naczelnych zasad przypisanych właśnie takiemu zachowaniu jest zmiana sposobu żywienia, uważne przyglądanie się produktom, które spożywamy. Nie chodzi tutaj tylko o to, by zacząć jeść produkty niskokaloryczne, zawierające mało węglowodanów czy tłuszczów. Oczywiście, to z całą pewnością także może […]
Uprawa wiśni
Wiśnie to w Polsce jedne z chętniej uprawianych drzewek owocowych. Pozyskiwane z nich owoce doskonale nadają się do produkcji soków, konfitur, dżemów oraz nalewek. Poznajmy zasady ich uprawy. Jakie odmiany wybrać? Szczególnie polecane są: -Northstar – charakteryzuje się stosunkowo słabym wzrostem. Ma małą koronę; -Sabina – odmiana o silnym wzroście, doskonale znosi przymrozki. Rodzi owoce […]
Aronia samo zdrowie
Aronia należy do roślin cenionych przez ludzi za swoje bogate w witaminę C owoce. Jest to krzew bardzo chętnie wybierany przez dużych plantatorów oraz mniejsze gospodarstwa rolne. Ze względu na dużą odporność na mróz oraz choroby grzybowe świetnie sprawdzi się u osób posiadających nawet słabe klasowo gleby (V i VI klasa). Aronia kwitnie dosyć późno, […]
Brassica olereacea w uprawie
Niech nikogo nie myli łacińska nazwa tego popularnego warzywa. Mowa tutaj o pochodzącym z Cypru brokule. Zanim smakowita, zielona roślina, wywodząca się z kapustowatych, trafiła na Polsce stoły, jej uprawa była już znana w starożytnym świecie Greków i rzymian. To śródziemnomorskie warzywo nie występuje na stanowiskach naturalnych, jedynie jako warzywo uprawne. Brokuły uprawia się na […]
Polska królestwem pieczarki
Milion ton pieczarek – taka ogromna liczba to wynik, jaki potrafi osiągnąć cała Unia Europejska każdego roku. Nikogo nie dziwi, że czwarta część z tej liczby to zasługa polskich upraw – Polska jest niekwestionowanym liderem uprawy pieczarek w Unii, ale i na świecie zajmuje wysokie miejsce tuż po Chinach i USA. Jeszcze jednym krajem, który […]
Na włókno lub olej
Linum usitatissitum, czyli potocznie mówiąc, len zwyczajny, to roślina, która znana jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości oleiste i włókniste. Len uprawiany jest właśnie do tych dwóch celów, co nie znaczy, że nie jest wykorzystywany w innych niż przemysłowym. Len pochodzi z Bliskiego Wschodu – tam uprawiany jest od początku istnienia cywilizacji, czyli […]
Najpożyteczniejsza roślina na świecie
Najbardziej uniwersalna roślina na świecie jest zarazem najbardziej kontrowersyjną rośliną uprawną od kilkudziesięciu lat. Mowa o konopi. Jest jedną z najstarszych, znanych ludzkości roślin uprawnych, znana od tysiącleci i uprawianą praktycznie na każdym kontynencie. I choć obecnie uprawa jej jest legalna w niewielu miejscach lub trudna ze względu na postrzeganie konopi jako niebezpiecznej substancji odurzającej, […]
O historii ziemniaka
Najpopularniejsze warzywa kuchni Polskiej znane jest w Europie dopiero od XVI, choć na świecie znane było już wiele stuleci wcześniej. Ziemniak popularny był już w cywilizacji Inków, a na ich terytorium ziemniak został odkryty i dla Europy. Ziemniak pochodzi z Andów, a jego pierwszą uprawę prawdopodobnie zapoczątkowano aż… 8 tysięcy lat temu. Choć obecnie jest […]