Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Borówka: amerykańska, a jednak polska!

Borówka: amerykańska, a jednak polska!

Borówkę amerykańską w Polsce rozpoczęto uprawiać po drugiej wojnie światowej. Od tego czasu Polska wyrosła na jednego z liderów w dziedzinie produkcji tych owoców, a mocna pozycja naszego kraju jest bezdyskusyjna nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Specjaliści mówią, że – pomimo dużej ilości nasadzeń i spadających cen w skupach – ta dobra koniunktura, jaka wykształciła się wokół upraw borówki będzie się utrzymywać jeszcze przez co najmniej 5 do 10 lat. Konsumpcja borówki amerykańskiej w Polsce notuje tendencję zwyżkową, jednak różnica cen w kraju i na zachodzie Europy jest na tyle duża, że większość rodzimej produkcji trafia na rynki zagraniczne. Popularność polskich borówek jest tam zresztą swoistym fenomenem. Polska, ze względu na swoje położenie, ma dostęp do świeżych owoców w momencie, gdy produkcja w Europie Zachodniej już się kończy. Nietrudno zatem znaleźć w tym czasie rynek zbytu w tamtych rejonach. Poza tym na korzyść Polski działa fakt, że w kategorii największych producentów tego owocu, nasz kraj plasuje się na miejscu drugim zaraz po Hiszpanii. Sezon na...

Czytaj
Czy pszczelarstwo ma sens?

Czy pszczelarstwo ma sens?

Miód jest drogi. Zwłaszcza miód naturalny. Wydawać by się zatem mogło, że pszczelarstwo to bardzo intratny biznes. Czy rzeczywiście tak jest? Rolnicy, którzy zaryzykowali, bardzo często twierdzą, że warto. Dobrze prowadzona pasieka może być nawet podstawowym źródłem utrzymania rodziny, choć jest to – rzecz jasna – zależne od kilku czynników. Pierwszym warunkiem, który należy spełnić, by mówić o zarabianiu na pszczelarstwie, jest rezygnacja ze stacjonarnego charakteru pasieki. Aby móc mówić o zysku, należy także zwiększyć liczbę pszczelich rodzin, a także samodzielnie zająć się sprzedażą miodu w sposób bezpośredni. Skąd takie zmiany w stosunku do tradycyjnych uli ustawionych w obrębie gospodarstwa? Pasieka stacjonarna nie dostarczy dużego dochodu ze względu na ograniczoną wielkość. Pszczoły będą bowiem korzystały z roślin rosnących w promieniu około 1,5 kilometra, gdyż tyle wynosi przestrzeń ich efektywnego lotu. Korzystają także z jednej lub 2 roślin w sezonie, w konsekwencji czego z kilkunastu uli stojących w skupisku można uzyskać od kilku do kilkunastu kilogramów miodu. Przejście do formy pasieki mobilnej sprawia, że zwiększa się znacznie zarówno baza, jak...

Czytaj
Podstawowe fakty o hodowli bydła mięsnego

Podstawowe fakty o hodowli bydła mięsnego

Dla osób mieszkających na wsi widok pasących się krów nie jest niczym dziwnym. Wszak bardzo duża grupa rolników na tych właśnie zwierzętach opiera swoją produkcję. Oczywiście ma to swoje zalety i wady. Tych drugich jest coraz więcej, a wiąże się to oczywiście z gotówką. Sporo osób zajmujących się hodowlą bydła mięsnego narzeka bowiem, że jest ona coraz mniej opłacalna. Są jednak rolnicy, którzy kiedyś dostosowali budynki hodowlane pod właśnie tę produkcję, a dodatkowo kupili stosowne maszyny i nawet w obliczu gorszej opłacalności nie chcą z tego wszystkiego tak pochopnie i szybko rezygnować. Przede wszystkim rolnicy na początku muszą zdecydować się czy chcą hodować stada czystorasowe, wielorasowe czy własne mieszańce. Podstawą dla odpowiedniej i optymalnej hodowli bydła mięsnego jest rzecz jasna w miarę niedaleko zlokalizowane pastwisko, na którym będzie prowadzony wypas krów w okresie, kiedy pogoda będzie na to pozwalała. W zimie oczywiście bydła nie da się wygonić na wspomniane pastwisko i trzeba je żywić w inny sposób, na przykład poprzez podanie sianokiszonki. Jeśli właśnie w takim sposób utrzymujemy krowy...

Czytaj
Jak zabrać się za produkcję brojlerów?

Jak zabrać się za produkcję brojlerów?

Na pewno rolnicy to taka grupa społeczna, z którą niewątpliwie trzeba się liczyć i ich szanować. W końcu to dzięki ich ciężkiej i często mało opłacalnej pracy na sklepowe półki trafiają produkty, które my potem możemy swobodnie konsumować. Duża grupa rolników decyduje się na przykład rozpocząć hodowlę brojlerów. Oczywiście często można usłyszeć ich narzekania, że w rolnictwie jest niewiele form działalności, które pozwalają sensownie i godnie zarobić. Mądra i odpowiednia hodowla brojlerów na pewno jednak w dłuższej perspektywie pozwoli przynieść zyski. Jak się jednak do niej odpowiednio przygotować? Oczywiście na początku trzeba pomyśleć o odpowiednim budynku, który będzie dostosowany do hodowania około piętnastu tysięcy sztuk. Miejsce to musi mieć optymalne wymiary, aby nasze kurczaki czuły się w nim dobrze i swobodnie. Jeśli nie posiadamy jeszcze takiej budowli, to musimy ją wybudować – innego wyjścia bowiem po prostu nie ma. Potem trzeba zastanowić się nad wyborem odpowiedniej rasy (na przykład można wziąć BIG7, ponieważ rasa ta jest naprawdę dobrze przystosowana do hodowli w naszych polskich warunkach). Wielu rolników zastanawia się,...

Czytaj
Rosyjskie embargo na nasze produkty wcale nie takie straszne

Rosyjskie embargo na nasze produkty wcale nie takie straszne

Mniej więcej rok temu – dokładnie 01.08.2015 – nadeszła bardzo niespodziewana i niepokojąca wiadomość dla dużej części polskich rolników. Otóż właśnie wtedy Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej nałożyła embargo na nasze jabłka. To jednak nie wszystko. Do Rosji miały także „nie wjechać” wiśnie, czereśnie, nektarynki, gruszki czy śliwki. Z warzyw zakaz objął kalafiory oraz wszystkie odmiany kapusty (białą, pekińską, czerwoną czy brukselkę). Początkowo wydawało się, że to może być naprawdę początek końca dla niektórych rolników, którzy głównie na tych owocach i warzywach opierali swoją produkcję. Najbardziej mieli ucierpieć plantatorzy jabłek, dla których Rosja była głównym rynkiem zbytu. Początkowo szacowano, że nasz kraj może z tego tytułu stracić naprawdę bardzo duże pieniądze. Mówiono nawet … o pół milionie euro. Co było przyczyną takiego – początkowo mogłoby się wydawać bardzo niekorzystnego dla naszych rolników – ruchu ze strony Rosji? Jest to oczywiście związane z napiętymi stosunkami politycznymi panującymi pomiędzy Polską, a Rosją. Wielu ekspertów twierdzi, że włodarzom naszych wschodnich sąsiadów na mapie geograficznej nie podobało się to, że...

Czytaj
Plantacja czarnej porzeczki coraz mniej opłacalna

Plantacja czarnej porzeczki coraz mniej opłacalna

Rolnicy, którzy posiadają nawet kilka hektarów ziemi zazwyczaj decydują się na jej uprawę. Nie ma się co temu dziwić. W końcu dla większości rolników uprawa własnych gruntów to często jedyny sposób na zarobienie pieniędzy. To dla nich główne źródło utrzymania, dlatego rolnicy bardzo poważnie podchodzą do tego tematu. W Polsce kilka lat temu relatywnie dużo osób zdecydowało się założyć plantację czarnej porzeczki. Rolników do podjęcia tego kroku skusiły wysokie ceny za jeden kilogram tego owocu. Ostatnio jednak plantacja czarnej porzeczki jest coraz mniej opłacalna, a koszty utrzymania plantacji są cały czas spore. W kilku poprzednich latach cena za jeden kilogram czarnej porzeczki oscylowała wokół 50 groszy za jeden kilogram. Oczywiście w zależności od województwa te ceny były nieco wyższe, lub nieco niższe, jednak nikogo one nie satysfakcjonowały. Plantacja czarnej porzeczki jest bowiem naprawdę kosztowna. Na początku trzeba odpowiednio przygotować grunt pod zasadzenie sadzonek. Następnie trzeba je kupić i przetransportować do miejsca sadzenia. Sporo osób ma naprawdę duże plantacje, a im więcej sadzonek, tym rzecz jasna koszty są większe. Kosztowna...

Czytaj