Uprawa roślin to zawsze dziedzina nieco uzależniona od przypadku. Na pogodę jak dotąd nie mamy żadnego wpływu a szkodniki i choroby lubią pojawiać się na uprawach bez uprzedzenia. Niestety niewielkie plony czy słaby wzrost roślin nie są często jedynie skutkiem niezależnych przyczyn zewnętrznych, ale występują także w wyniku zwyczajnych ludzkich błędów rolnika. Niektóre z nich wynikają z niewiedzy, zaś inne są efektem ciecia kosztów na newralgicznych preparatach lub zabiegach.
Znaczna liczba uprawnych roślin hodowana jest z użyciem rozsady. Jej jakość ma bezpośrednie przełożenie na ich późniejszy stan i zdrowie – a od tego zależne są i plony. Podstawą dla dobrej rozsady są nasiona. Wolny od chorób i szkodników materiał siewny zapewnia prawidłowy rozwój sadzonek na etapie kiełkowania. Najlepiej stosować nasiona zaprawione. Można je kupić już gotowe w specjalistycznych sklepach, lub przygotować taki materiał samemu. Zaprawianie nasion preparatami grzybobójczymi jest niezwykle ważne i nie warto na tym oszczędzać. Najlepiej zaopatrzyć się w substancje o jak najszerszym działaniu. Zapewni to pełną ochronę przed grzybami, pleśnią i zgorzelami, które mogą być przyczyną utraty cennych nasion i rozsady.
Patogeny i szkodniki znajdują się także w glebie i dlatego w przygotowaniu rozsady uczestniczyć powinno jak najlepsze podłoże. Na nic zda się korzystanie ze zdrowych roślin, kiedy wszelkiego rodzaju choroby dostaną się do kiełkujących roślin z gleby. Korzystanie z jak najlepszych komponentów na tym poziomie uprawy jest opłacalne, bo zwalczanie patogenów i szkodników będących w młodych roślinach jest niezwykle trudne w późniejszym czasie. Do produkcji rozsady warzywnej najrozsądniej jest używać dobrego w jakości odkwaszonego torfu. Do tego zadania nadadzą się także wszelkiego rodzaju substraty torfowe.
Produkcja rozsady przebiegać powinna w ściśle określonych dla danego gatunku warunkach. A zatem zapewnić jej trzeba wszystko co potrzebne do prawidłowego rozwoju i wzrostu młodych roślin – światło, woda i nawożenie to podstawa dla stworzenia rozsady mocnej i odpornej na warunki zewnętrze oraz szkodniki. Jest to ważne z tego powodu, że młode rośliny już niedługo znajdą się w glebie, gdzie nie będą miały już tak doskonałych warunków do budowania swojej odporności jak właśnie na tym etapie. Szczególnie ważne jest zadbanie o rozwój silnego systemu korzeniowego, dzięki czemu warzywa na polu będą mogły sobie doskonale radzić ze zdobywaniem niezbędnych im substancji mineralnych oraz wilgoci.
Przy wysadzaniu rozsady najważniejszy jest odpowiedni czas. Termin do przenoszenia roślin w grunt jest zależny od samego gatunku warzyw i należy go bezwzględnie przestrzegać. Zbyt wczesne wysadzanie warzyw może skończyć się słabymi plonami, gdyż niektóre z nich potrzebują bardzo ustabilizowanych warunków dla prawidłowego kwitnienia i owocowania.
Zła jakość rozsady odbija się mocno na zbiorach i może być przyczyną ogromnych strat. Dlatego też właśnie na tym etapie w szczególności należy wystrzegać się błędów i oszczędności.