Niech nikogo nie myli łacińska nazwa tego popularnego warzywa. Mowa tutaj o pochodzącym z Cypru brokule. Zanim smakowita, zielona roślina, wywodząca się z kapustowatych, trafiła na Polsce stoły, jej uprawa była już znana w starożytnym świecie Greków i rzymian. To śródziemnomorskie warzywo nie występuje na stanowiskach naturalnych, jedynie jako warzywo uprawne. Brokuły uprawia się na całym świecie, głównie jednak w Europie. Europejskie uprawy znajdują się w Polsce, w krajach śródziemnomorskich, czyli we Francji, Hiszpanii i Włoszech, a także w Anglii.
Polska jest dość mocnym producentem zarówno kalafiorów jak i brokułów, szacuje się, że polska produkcja tych warzyw wynosi nieco ponad 140 tysięcy ton każdego roku. Liczba ta plasuje nas także na piątej pozycji państw o największej powierzchni upraw tych warzyw w Europie. Włochy za to, będące przez wiele lat liderem w produkcji brokułów, z roku na rok zmniejszają ilość uprawy tego warzywa.
Brokuł a kalafior
Brokuł ma podobne wymagania, co kalafior. Właściwie, pomijając kolor kwiatu, warunki uprawne warzyw nie różnią się od siebie. Brokuł nie ma jednak tak wysokich wymagań co do gleby, jak kalafior – na mniej korzystnych warunkach glebowych również może przynieść obfity plon. W przypadku słabszych gleb brokuł można nawozić obornikiem. Oczywiście, te rośliny rosnące na glebach bogatych w składniki pokarmowe przyniosą obfity plon. Oba warzywa są podobnie odporne na wilgoć i przymrozki, obie rośliny są wrażliwe na wiatr.
Za dobry przedplon dla brokuła uważa się zboża, sałatę, ogórki oraz paprykę. Brokuł uprawia się do czterech lat, zazwyczaj, pierwszy plon można wymieszać z sałatą, gdyż pierwszy plon zawsze rośnie dość wolno. Sałatę usuwa się przed podrośnięciem brokułów. Pod brokuły można także sadzić seler oraz pora, zaś za dobry śródplon dla brokułów uważa się fasolkę szparagową (ta idealnie kończy plonować przed rozrośnięciem się brokułów). Brokuły należy dobrze nawozić, przede wszystkim obornikiem. Ten jednak należy uzupełniać nawozami mineralnymi, gdyż brokuły są dość wrażliwe na niedobór, przede wszystkim, molibdenu i boru. Po brokułach, z kolei, dobrze jest posadzić sałatę (ponownie), cykorię lub czosnek.
Jak sadzić brokuły
Produkcję rozsady rozpoczynamy wcześnie, bo już w połowie lutego. Nasionami obsiewa się prostokątne skrzynki, w międzyczasie można stosować już składniki odżywcze, które przyśpieszą wzrost. Pod koniec marca sadzimy rozsadę zostawiając każdej roślinie odrobinę miejsca. Sadzimy ręcznie albo używamy sadzarki, następnie rośliny podlewamy i przykrywamy folią albo włókniną. Folię utrzymujemy przez miesiąc, odrobinę dłużej trzymamy na warzywach włókninę. Po zdjęciu materiałów farmer powinien spulchnić glebę lub posiłkować się nawozem azotowym. Na zbiory czekamy do 70 dni maksymalnie, dbając w tym czasie o odpowiednie ilości wody i umiarkowaną temperaturę, która nie powinna przekraczać 20 stopni C. Optymalna temperatura do uprawy brokułów i wykształcenia róż to około 14-18 stopni Celsjusza.