Rosyjskie embargo na nasze produkty wcale nie takie straszne

Mniej więcej rok temu – dokładnie 01.08.2015 – nadeszła bardzo niespodziewana i niepokojąca wiadomość dla dużej części polskich rolników. Otóż właśnie wtedy Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej nałożyła embargo na nasze jabłka. To jednak nie wszystko. Do Rosji miały także „nie wjechać” wiśnie, czereśnie, nektarynki, gruszki czy śliwki. Z warzyw zakaz objął […]

Plantacja czarnej porzeczki coraz mniej opłacalna

Rolnicy, którzy posiadają nawet kilka hektarów ziemi zazwyczaj decydują się na jej uprawę. Nie ma się co temu dziwić. W końcu dla większości rolników uprawa własnych gruntów to często jedyny sposób na zarobienie pieniędzy. To dla nich główne źródło utrzymania, dlatego rolnicy bardzo poważnie podchodzą do tego tematu. W Polsce kilka lat temu relatywnie dużo […]

Niebezpieczne rolnictwo

Rolnictwo kojarzone jest ze zdrowym pobytem na świeżym powietrzu i fizyczną aktywnością wpływającą na tężyznę i odporność organizmu. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie pracownicy zatrudnieni przy pracach rolniczych mogą być narażeni na jedne z największych zagrożeń w przemyśle. Wiąże się to oczywiście z chorobami odzwierzęcymi oraz masowym stosowaniem nawozów […]

Sadownictwo połączone z pszczelarstwem

Współczesne społeczeństwo spożywa znacznie więcej owoców, niż dawniej, co wynika z sugestii lekarzy i dietetyków zachwalających liczne atuty owoców. Są one bowiem niskokaloryczne, a za to bogate w węglowodany i liczne witaminy, zwłaszcza w witaminę C. Ponadto owoce okazują się orzeźwiające i bardzo smaczne, a także można je podawać w wielu różnych postaciach – na […]

Co warto uprawiać?

Wbrew pozorom, w dzisiejszych czasach wciąż bardzo wielu Polaków prowadzi działalność rolniczą, która stanowi główne źródło ich utrzymania. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ uprawa roli rzeczywiście może nam przynieść dość duże korzyści. Wszystko jednak zależy od tego, na jakie zboża bądź rośliny się zdecydujemy. Poza uprawą warzyw, warto pomyśleć także o owocach. Zanim […]

Rodzaje działalności rolniczej

Uprawa własnego pola Pomimo tego, że w ostatnim czasie media nagłaśniają informacje dotyczące rolnictwa, wiadomo, że sytuacja wielu osób uprawiających rolę znacznie się pogorszyła. To spowodowało, że część z nich zdecydowała się na zlikwidowanie działalności rolniczej. Prawda jest taka, że jeśli ktoś zdobędzie odpowiednie informacje, ma szansę na uzyskanie pieniędzy na prowadzenie efektywnego gospodarstwa rolnego. […]

Kategorie klasyfikacji jajek w Polsce i UE

Kupując świeże jaja świadomy konsument powinien zwrócić uwagę na numer wybity na skorupce każdego jajka i na symbole umieszczone na opakowaniu. Informują one bowiem o tym, z jakiego chowu pochodzi seria jajek. Najlepsze jedynki, najgorsze trójki Z punktu widzenia osoby kupującej jajka największe znaczenie ma pierwsza cyfra umieszczona w kodzie na skorupce jajka. Przykładowy kod […]

GMO – problem polityczny czy żywieniowy

Początek stycznia bieżącego roku został przez media zapamiętany jako miesiąc demonstracji i sporów na temat genetycznie zmodyfikowanej żywności. Od początku roku w Polsce obowiązuje zakaz uprawy wszystkich odmian zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy. Obok kukurydzy MON 810, zakazem objęto także produkcję zmodyfikowanego ziemniaka Amflora. Mimo, że genetycznie modyfikowane rośliny zostały zakazane w granicach naszego kraju, zakaz ten […]

Casus małych gospodarstw rolnych

 Milion i 200 tysięcy – oto oszacowana niedawno przez Senat liczba małych przedsiębiorstw rolnych, działających na terenie kraju. Ich przyszłość zależy w dużej mierze od promocji ekologii i lokalnego pożywienia, zainteresowania konsumentów lokalną żywnością, ale także od uproszczenia obecnych przepisów dotyczących kontroli żywności. Małe gospodarstwa rolnicze to przede wszystkim lokalne gospodarstwa sadownicze, produkujące jabłka, maliny, […]

O mitach zdrowej żywności

Jest droższa, choć lokalna, pochodzi z działki albo lokalnego, małego sadu. Mówi się, że zdrowsza, bo właśnie lokalna – ale tak naprawdę, o co chodzi w tej zdrowej żywności? Dlaczego te wszystkie produkty, oznaczone w sklepach logiem EKO potrafią być o 100 procent droższe? Wielu ludzi zastanawia mitologia „diety ekologicznej”, promującej lokalne produkty, wspierające ekorolnictwo, […]