Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Warzywny ogród eko

Warzywny ogród eko

Gdy zależy nam na zdrowym odżywianiu musimy starać się nie tylko o dobre gotowanie, ale także o właściwe produkty. Najpewniejszym sposobem na zdrowe odżywianie to samodzielne uprawianie tego, co uprawiać można. Podstawą dobrej kuchni będą więc własne warzywa. A aby stworzyć przydomowy ogródek nie potrzeba wiele. Zależnie od przestrzeni możemy zadbać o świeże dostawy warzyw latem, a nawet cały rok. Możemy przecież przechowywać warzywa, tak jak przemysłowcy je przechowują: w chłodzie. Przetrwają zimę, a my możemy oszczędzić pieniądze, a przede wszystkim zyskać na zdrowiu. Własne warzywa będą nie tylko dużo zdrowsze dzięki zrezygnowaniu z chemii, ale także dużo, dużo smaczniejsze. Można się o tym przekonać tylko w jeden sposób: zacząć hodowle. Można zacząć od świeżych przypraw w doniczkach na parapecie, później na podstawowych warzywach, które nie potrzebują szczególnej dbałości ani troski. Z czasem nauczymy się, że nawet większy warzywny ogród to czysta przyjemność. Stosowanie chemii to dziś niestety norma i jeśli nie chcemy wydawać majątku na produkty ze sklepu ekologicznego, taki warzywny ogród może być dla nas jedynym sposobem na zdrowe i świeże posiłki. Niestety produkcja warzyw na dużą skalę, a więc taka, która może zaproponować niższe ceny nie może obyć się bez chemii. Jednak gdy mamy niewielką grządkę, możemy poradzić sobie ze szkodnikami i jesteśmy mniej narażeni na choroby, które pojawiają się często przy monokulturze upraw. Możemy także wspomóc wzrost naszych warzyw, bez sięgania po środki sztuczne. Podstawą będą tu naturalne nawozy. Trzeba więc zdobyć obornik. Jeśli mieszkamy na wsi, o nawóz można zapytać sąsiada, który hoduje konie lub bydło. Taki obornik jest najlepszy. Jednak jeśli nie mamy takiej możliwości, granulowany nawóz jest dostępny w każdym sklepi ogrodniczym. Podkreślimy jednak raz jeszcze: nie chodzi o nawozy sztuczne, a o naturalne. Można też stosować kompost. To ekologiczny i dobry sposób i na pozbywanie się odpadów i na zdobycie materiału do użyźniania ziemi. Taki nawóz lub kompost jest gwarancją, że nasze warzywa dostaną odpowiednią dawkę składników odżywczych. Częstym problemem przy uprawie warzyw jest walka z chwastami. I tu też możemy sobie poradzić bez sztucznych środków, które nie są bez znaczenia dla późniejszych konsumentów warzyw. Aby nie mieć problemy z chwastami trzeba w pierwszej kolejności zadbać o odpowiednią kulturę ziemi, by nasze warzywa miały możliwość zdrowego wzrostu. Dzięki temu nasze warzywa będą konkurencyjne dla pojawiających się, a niechcianych chwastów. Pozwoli to także na to, by nie pojawiły się szkodniki. Nie wyeliminujemy ich jednak tym sposobem całkowicie. Konieczne jest usuwanie mechaniczne chwastów i przy niewielkiej, przydomowej uprawie nie jest to wcale trudne. Podobnie jest ze szkodnikami. Można się ich pozbyć stosując specjalne lepy, siatki i inne środki ochronne. W uprawie na większą skalę trudno o takie środki, ale w naszym ogródku powinniśmy nie tyle dbać o wyeliminowanie szkodników, ile o zwabienie sprzymierzeńców, którzy chętnie zwalczą niechcianych „gości”.