Uprawa wiśni

wisnieWiśnie to w Polsce jedne z chętniej uprawianych drzewek owocowych. Pozyskiwane z nich owoce doskonale nadają się do produkcji soków, konfitur, dżemów oraz nalewek. Poznajmy zasady ich uprawy.

Jakie odmiany wybrać?
Szczególnie polecane są:
-Northstar – charakteryzuje się stosunkowo słabym wzrostem. Ma małą koronę;
-Sabina – odmiana o silnym wzroście, doskonale znosi przymrozki. Rodzi owoce o mocno czerwonej skórce;
-Agat – charakteryzuje się średnio silnym wzrostem, jej owoce mają mahoniowowiśniową skórkę;
-Lucyna – odmiana wyjątkowo odporna na mrozy, rodzi duże owoce, które mają ciemnoczerwoną skórkę;
-Nana – podobnie jak Lucyna rodzi owoce duże;
-Pandy 103 – jej kwiaty nie są odporne na przymrozki. Z tego powodu jej uprawę zaleca się jedynie w cieplejszych regionach kraju.

Jakie stanowisko?
Wiśnia dobrze udaje się jedynie w miejscu zacisznym. Źle znosi przymrozki, które bardzo często przyczyniają się do uszkodzenia kwiatów. Udaje się natomiast zarówno na glebie gliniastej, jak i piaszczystej, która wzbogacona została w próchnicę. Istotne jest natomiast, aby stanowisko miało odczyn obojętny. Odmiany, które rosną mniejsze lepiej udają się na glebach lekkich.

Zbiór i plonowanie
Wczesne odmiany zbierać można już w pierwszej połowie lipca. Późne nadają się do zbioru dopiero na przełomie lipca i sierpnia. Plonowanie jest duże wtedy, kiedy odmiany są samopłodne. Na szczęście dzisiaj większość dostępnych odmian ma właśnie taki charakter.

Choroby
poważnym problemem osób, które zajmują się uprawą wiśni, jest monilioza, którą określa się również mianem szarej zgnilizny roślin pestkowych. Kwiaty i liście porażonych drzewek zaczynają brązowieć. Następnie dochodzi do zamierania całych gałązek. Jedynym sposobem na uratowanie sadu w takim wypadku jest jak najszybsze dostrzeżenie objawów choroby oraz wycięcie, a następnie spalenie wszystkich pędów, które zostały zainfekowane.

Groźnymi chorobami są również brunatna zgnilizna oraz rak bakteryjny. W tym wypadku jedyną pomocą jest sięgnięcie po odpowiednio dobrane środki chemiczne.

Infekcji roślin można uniknąć, wybierając odmiany odporne na choroby i szkodniki. Na szczęście takich jest coraz więcej.

Cięcie

Młode drzewka trzeba regularnie przycinać. Usuwa się gałęzie porażone przez choroby oraz te, które nadmiernie się wydłużyły. Wyciąć trzeba też te, które skierowały się do środka korony. Niektórzy zalecają, aby usuwać te, które wykazują zbyt silny wzrost, co przekłada się na utrudnianie zbiorów. W przypadku drzewek pięcioletnich i starszych niezbędne jest wykonanie cięcia odmładzającego. Skraca się część tych gałęzi, które są najstarsze, obcinając około metra długości. Po wyrośnięciu nowych owocujących pędów, pozostawioną część obcina się.

Co można przyrządzić z wiśni?
Wiśnie to owoce bardzo wdzięczne w kuchni. Idealnie nadają się do przygotowania soku, dżemu, konfitury czy nalewki. Doskonale komponują się również z rozmaitymi deserami. Są świetnym dodatkiem do ciast z kremem. Można dodawać je również do nieco egzotycznych dań z mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *