Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Sadzenie ziemniaków

Sadzenie ziemniaków

W jaki sposób podejść do tematu sadzenia ziemniaków. Na samym początku należy się zastanowić nad tym w jaki sposób tak właściwie rozumieć optymalny termin sadzenia ziemniaków. W tym przypadku, warto zapoznać się czasem, które będzie najbardziej odpowiedni. Ogólnie się przyjęło, że zabieg związany z wysadzaniem ziemniaków dotyczy końca kwietnia bądź początku maja. Zdarzać się mogą jednak osoby, który tak zabieg wykonują w pierwszych dniach miesiąca czwartego roku kalendarzowego. Oczywiście, że chodzi o kwiecień. Zgodnie z przysłowiem polskim, że w marcu jak w garncu należy zdać sobie sprawę z tego, że tak w zasadzie przymrozki to jednak nie aż tak duża tragedia. Należy sobie uświadomić to, że pędy w bardzo szybki sposób się odbudowują. Każdy o tym wie, że proces sadzenia ziemniaków rozpoczyna się od jednej odmiany, nazwanej jako ,,sadzeniaki”. Przed odpowiednim działaniem należy przede wszystkim wybrać takie plony, które w żaden sposób nie zostały zarażone żadną chorobą atakującą ziemniaka(np. stonka). Decyzja powinna być ze względu na zdrowe a także wyraźne oczka. Jednym z bardzo skutecznych sposobów jest to aby...

Czytaj
Na czym polega rolnictwo ekologiczne?

Na czym polega rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo to jedno z najstarszych zajęć gospodarczych człowieka, nastawione na pozyskiwanie produktów żywnościowych. Już najstarsze gospodarstwa rolne, czyli te zakładane przez ludzi epoki neolitycznej, zorientowane były na sianie i pielęgnowanie, a następnie zbieranie zbóż oraz konkretnych gatunków jadalnych roślin. Na przestrzeni wieków metody przeprowadzania tych czynności ulegały stopniowym zmianom: opracowywano nowe sposoby opiekowania się uprawami, a także narzędzia służące do opieki nad ziemią i plonami. Z dzisiejszego punktu widzenia można jednak powiedzieć, że postęp techniczny, a później także technologiczny, zaszedł o krok za daleko, ponieważ otworzył drogę do żywności środkom i substancjom, które nie mają dobrego wpływu na zdrowie spożywającego ją człowieka. Mianem rolnictwa ekologicznego określa się takie sposoby pielęgnowania upraw, do których nie ma wstępu technologia korzystająca ze szkodliwych zdobyczy chemii i fizyki. Na czym więc polega ekorolnictwo? Chcąc wymienić konkretne działania, jakie stosuje rolnictwo ekologiczne, można wymienić kilka zasadniczych metod: Rezygnacja ze stosowania otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej środków służących do ochrony roślin przed szkodnikami i toczącymi rośliny chorobami. Alternatywą jest stosowanie odpowiednich technik biologicznych, takich jak...

Czytaj
Rolnictwo ekologiczne – czyli jakie?

Rolnictwo ekologiczne – czyli jakie?

Rolnictwo ekologiczne, zwane także skrótowo ekorolnictwem, jest alternatywnym dla tradycyjnych metod gospodarowania sposobem prowadzenia gospodarstwa rolnego i w jego ramach prowadzenia hodowli lub uprawy roślin. Tym, co różni je od tak zwanego rolnictwa konwencjonalnego, jest unikanie używania środków, które zostały przetworzone technologicznie i daleko im do preparatów naturalnych. Rolnictwo ekologiczne nie uznaje więc na przykład wszelkich środków chemicznych, jakie są proponowane przez producentów dla ochrony roślin przed chorobami czy szkodnikami. Obecnie, wyzbywanie się zdobyczy nauk ścisłych, które swego czasu stały się rewolucją dla rolnictwa, wydaje się nierozsądną fanaberią. Środki chemiczne zdają się bowiem gwarantować skuteczność w rozprawianiu się z niechcianymi czynnikami, jakie mają wpływ na wzrastające plony. Jednak najnowsze badania naukowe dowiodły również, że stosowanie chemikaliów na wzrastające rośliny nie pozostaje bez wpływu na ich ostateczną jakość. Propagatorzy zdrowej żywności ostrzegają, że chemia użyta do wyprodukowania konkretnego produktu żywnościowego, a nawet jego częściowego składnika (jak na przykład mąka), w pewnym stopniu znajduje się także w żywności, którą później spożywa człowiek. Nie musi być to wcale żywność przetworzona, ale nawet...

Czytaj
Pszenica – uprawa i znaczenie

Pszenica – uprawa i znaczenie

Pszenica jest jednym ze zbóż, które człowiek uprawia najdawniej na największą skalę – pod tymi względami dorównują jej tylko jęczmień, kukurydza i ryż. Wzmianki na temat tego zboża pojawiały się już w zapiskach pozostawionych przez najstarsze cywilizacje europejskie, między innymi egipską i grecką – kłosy pszeniczne były atrybutami bóstw, których domeną był urodzaj, symbolizowały płodność ziemi i stały wzrost życia w jej łonie. Również gdy teksty biblijne wspominają o zbożu, mówią konkretnie właśnie o pszenicy. Ojczyzną pszenicy jest Bliski Wschód, czyli rejon rozwoju najstarszych kultur europejskich. Zboże to stanowi znakomitą większość upraw, jakich dokonuje się także obecnie na terenie starego kontynentu. Różne podtypy pszenicy Botanika wyróżnia dość długi szereg gatunków pszenicy, z których każdy nadaje się do innego zużytkowania po zebraniu plonów i sporządzeniu mąki. Najpowszechniej uprawiana w Polsce jest pszenica zwyczajna, sporą popularnością cieszy się też pszenica twarda (durum), z której powstaje mąka odpowiednia do produkcji makaronów oraz orkisz – dający mąkę do wypieku chleba o tej samej nazwie. Mnogość gatunków i odmian tego zboża to skutek eksperymentów,...

Czytaj
Jak i dlaczego warto uprawiać proso?

Jak i dlaczego warto uprawiać proso?

Proso można dość trafnie określić mianem jednego z najbardziej niedocenianych zbóż, jakie mogą być z sukcesem uprawiane na terenie Polski. Pod względem skali, na jaką jest siane, przegrywa z bardziej popularnymi rodzajami, podczas gdy jego wartość zdrowotna może nawet przewyższać konkurencję. To właśnie uprawie prosa zawdzięcza się otrzymywanie kaszy jaglanej, która ma zbawienny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Jak więc zabrać się do uprawy tego zboża, na co zwrócić szczególną uwagę? Jakie są wymagania prosa? Botanika wyodrębnia trzy gatunki prosa: proso zwykłe właściwe, ber i mohar. Proso właściwe jest najmniej wymagającym podczas uprawy gatunkiem, lepiej znosi między innymi zmiany temperatury powietrza. Ponieważ proso pochodzi z obszarów o ciepłym klimacie, źle zniesie nawet najmniejszy przymrozek, a minimalna temperatura w jakiej dobrze się czuje to 8 stopni Celsjusza. Przystosowane do ciepła proso świetnie natomiast znosi upały – nawet susza nie jest w stanie wpłynąć na pogorszenie się stanu zboża ani na wielkość zbiorów. Wynika to także z tego, że proso nie jest zbyt wymagające pod względem ilości dostarczanej mu wody. Przystępując...

Czytaj
Jęczmień

Jęczmień

Jęczmień (Hordeum L.) – jest rośliną jednoroczną (ale też trwałą) należącą do zbóż z rodzin wiechlinowatych. Obecnie można wyróżnić ok 25 gatunków tego zboża. Jest rośliną o krótkim okresie wegetacji (90 dni) co przemawia za jej uprawą nawet w chłodniejszych regionach świata. Dzięki działaniom genetyków powstała również odmiana o jeszcze niższym okresie wegetacji (55dni) co pozwala również na wysiew jęczmienia w krajach dalekiej północy. Jęczmień znalazł szerokie zastosowanie jako podstawowy surowiec w przemyśle browarniczym oraz w produkcji szkockiej i irlandzkiej whisky. Występują również odmiany, które nie nadają się do spożycia, a mianowicie jęczmień grzywiasty (roślinna ozdobna) oraz jęczmień płonny...

Czytaj