Pestycydy- rzeczywiście takie złe?

Pestycydy to termin, który spotyka się z ogólną krytyką. Jednak każdy, kto na co dzień zajmuje się gospodarstwem rolnym doskonale wie, że bez nich wielu roślin nie dało by się wyhodować. Nie byłyby one tak piękne i dorodne, a co za tym idzie z rolniczego punktu widzenia ich wartość bardzo by spadła.

Na rośliny uprawiane naturalnie czyha wiele zagrożeń. Chwasty i szkodniki mogą całkowicie wyniszczyć uprawę, jeśli nie stosuje się specjalnych środków ograniczających ich działanie. Najskuteczniejszą metodą walki z grzybami, insektami lub wszechobecnymi chwastami są środki ochrony roślin. Jeśli wiemy kiedy, gdzie i w jaki sposób je stosować możemy osiągnąć oszałamiające efekty, które zapewnią wysoką jakość i obfitość plonów. Wśród pestycydów wyróżniamy syntetyczne oraz naturalne. Oba gwarantują skuteczną ochronę roślin.

Syntetyczne środki ochrony roślin to oczywiście ogólnodostępne pestycydy obecne w sklepach. Są one dużo silniejsze niż pestycydy naturalne. Mają również o wiele dłuższe działanie. Jednak nie są tak zdrowe, a przez niektórych są o tyle niepożądane, że coraz częściej rezygnują z zakupu produktów, do których użyto tego typu środków. W coraz większej modzie na bycie „Eko” nie ma miejsca na pestycydy. Sklepy ukierunkowane na żywność ekologiczną zwykle decydują się na warzywa i owoce wyhodowane na naturalnych środkach. Oczywiście ich uprawa wymaga większych nakładów pracy, ale są również droższe, więc dla bardziej skorych do pracy i cierpliwych rolników bardziej opłacalne.

Pestycydy naturalne wytwarzane są za pomocą innych roślin, z których można czerpać specjalne substancje. Umożliwiają one ochronę rosnących roślin. Wciąż nie poznano wszystkich roślin, z których można czerpać tego typu substancje. Bardzo cenne w tej kwestii mogą okazać się chrzan i rzepak. Związki w nich obecne mają przyczynić się w znacznym stopniu do wyeliminowania insektów w ziemi. Przyczyni się to do rozwoju i zwiększenia efektywności pól uprawnych, które cierpią przez tego typu szkodniki.
Zanim zaczniemy na dużą skalę używać naturalnych pestycydów, z pewnością musimy liczyć się z upływem długich lat. Poznanie wszystkich roślin, które mogą wydzielać substancje ochronne, ich specyfiki i rodzaju szkodników, na które mogą być stosowane to dużo pracy dla wszystkich znawców i pasjonatów rolnictwa. Czy warto jednak całkiem przeciwstawiać się syntetycznym środkom ochrony roślin? Rolnicy zgodnie uważają, że nie ma to sensu. Bez nich nie możliwa byłaby ochrona wielu gatunków owoców i warzyw. W efekcie plony były by mniejsze, a rośliny bardzo straciłyby na jakości. Musiałyby wówczas spaść ich ceny, co ze względu gospodarczego również nie niosłoby pozytywnych skutków. Jak widać, pestycydy, nawet te chemiczne, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania pół uprawnych. Nie dajmy się zwieść bajom o ekologii, które mają niewiele wspólnego z prawdziwym rolnictwem.

Dodaj komentarz