Ziemniak i jego przechowywanie. Słów kilka o najważniejszych zasadach

Co będzie powodować długie przechowywanie ziemniaków? Z pewnością bardzo duże ryzyko utraty na ich jakości. Dosłownie w konsystencji wszystko się może popsuć. Stracić mogą na smaku, wyglądzie a także barwie. Wszystkie ziemniaki, cały czas będą wybierane do spożycia na różnego rodzaju wyroby przetwórstwa lub także sadzenia na kolejny sezon wykopkowy przede wszystkim należało by aby […]

Rodzaje ziemniaków. Jaki będzie pasować do poszczególnego dania.

Aby zrobić smaczną sałatkę z pewnością warto kupić ziemniaki o odmianie Denar. Dla każdego ,,fanatyka” frytek warto będzie wybrać na pewno Irysa. Jednak, niektórzy również lubią kopytka lub pyzy. Dla nich znakomita odmiana to na pewno Bryza. Warto się zapoznać z tym artykułem aby już teraz się przekonać do tego jaki rodzaj ziemniaka odpowiadać będzie […]

Na czym polega rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo to jedno z najstarszych zajęć gospodarczych człowieka, nastawione na pozyskiwanie produktów żywnościowych. Już najstarsze gospodarstwa rolne, czyli te zakładane przez ludzi epoki neolitycznej, zorientowane były na sianie i pielęgnowanie, a następnie zbieranie zbóż oraz konkretnych gatunków jadalnych roślin. Na przestrzeni wieków metody przeprowadzania tych czynności ulegały stopniowym zmianom: opracowywano nowe sposoby opiekowania się uprawami, […]

Rolnictwo ekologiczne – czyli jakie?

Rolnictwo ekologiczne, zwane także skrótowo ekorolnictwem, jest alternatywnym dla tradycyjnych metod gospodarowania sposobem prowadzenia gospodarstwa rolnego i w jego ramach prowadzenia hodowli lub uprawy roślin. Tym, co różni je od tak zwanego rolnictwa konwencjonalnego, jest unikanie używania środków, które zostały przetworzone technologicznie i daleko im do preparatów naturalnych. Rolnictwo ekologiczne nie uznaje więc na przykład […]

Pszenica – uprawa i znaczenie

Pszenica jest jednym ze zbóż, które człowiek uprawia najdawniej na największą skalę – pod tymi względami dorównują jej tylko jęczmień, kukurydza i ryż. Wzmianki na temat tego zboża pojawiały się już w zapiskach pozostawionych przez najstarsze cywilizacje europejskie, między innymi egipską i grecką – kłosy pszeniczne były atrybutami bóstw, których domeną był urodzaj, symbolizowały płodność […]

Jak i dlaczego warto uprawiać proso?

Proso można dość trafnie określić mianem jednego z najbardziej niedocenianych zbóż, jakie mogą być z sukcesem uprawiane na terenie Polski. Pod względem skali, na jaką jest siane, przegrywa z bardziej popularnymi rodzajami, podczas gdy jego wartość zdrowotna może nawet przewyższać konkurencję. To właśnie uprawie prosa zawdzięcza się otrzymywanie kaszy jaglanej, która ma zbawienny wpływ na […]

O uprawie groszku zielonego

Groszek zielony to jedna z bardziej popularnych roślin strączkowych. Jest to warzywo wyjątkowo bogate w białko, skrobię i cukier, w witaminę C i witaminy z grupy B. Groszek zielony to także bogate źródło żelaza. W naszym kraju największą popularnością cieszą się odmiany groszku tak zwane łuskowe. Takie odmiany groszku posiadają w strąkach wyściółkę pergaminową. Obecność […]

Jak przygotować rozsadę

Przygotowanie rozsady przyspiesza plonowanie takich warzyw jak: kalarepa, kalafior, sałata, ogórki, kapusta. Przygotowania rozsady wymagają także warzywa, które lubią ciepło, mają długi okres wegetacji i poprzez wysiew wprost do gruntu w naszych warunkach klimatycznych nie zdążą przed nadejściem chłodów wydać plonów. Do takich warzyw należą: papryka, pomidory, selery, oberżyna, melon i kawon. Także jednoroczne rośliny […]

Jak uprawiać sałatę

Sałata to warzywo stosunkowo łatwe w uprawie. Sałaty należą do rodziny astrowatych, najbardziej popularną odmianą jest sałata głowiasta, która z kolei występuje w trzech odmianach botanicznych. Odmiany botaniczne sałaty głowiastej to sałata rzymska, dębowa i łodygowa nazywana także głąbikiem krakowskim. Wszystkie odmiany sałaty są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. Sałata wymaga gleby wilgotnej. […]

O uprawie dyni

Dynia jest warzywem bardzo chętnie wykorzystywanym w naszej kuchni. Z jej smacznych owoców można przygotować nie tylko zupę, ale także zapiekankę, wykorzystać jako farsz do pierogów, upiec ciasto. Do celów kulinarnych można wykorzystywać nie tylko jej dojrzałe owoce, ale także kwiaty i pestki. Dynia należy do roślin jednorocznych, a jej uprawa nie jest trudna nawet […]