Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Najczęstsze choroby marchwi, jak ocenić i zwalczyć

Najczęstsze choroby marchwi, jak ocenić i zwalczyć

Uprawiając marchewkę należy uświadomić sobie jedną rzecz – pozostawiona bez odpowiedniej ochrony tak naprawdę nie będzie dawać dorodnych plonów. W dość szybkim tempie może stracić swoje wartości użytkowe i będzie potocznie ,,do wyrzucenia”. Przed użyciem silnych środków chwastobójczych warto się zdecydować na mniej radykalne metody aby tak naprawdę doprowadzić do udanej profilaktyki. Chwościk marchwi to choroba grzybowa – rozpoznasz ją po tym, że na twoich liściach pojawiać się będzie brunatna plamka. Następnie te wszystkie liście mogą brązowieć a następnie zamrzeć. Co może służyć tej chorobie? Z pewnością to jeśli zdecydujesz się na swoim polu po wszystkich zbiorach pozostawiać swoje resztki roślin. Do dobrych praktyk i profilaktyki możesz zaliczać – precyzyjne czyszczenie bądź przyorywanie resztek roślinnych, skuteczny wysiew materiału siewnego, do oprysku przeciwgrzybowego powinieneś stosować skuteczne preparaty roślinne – w tym przypadku (z np. cebuli, czosnku, skrzypu). Jeśli jednak te metody ekologiczne nie będą przynosić stosownych rezultatów zdecyduj się na to aby zacząć je zwalczać w sposób chemiczny poprzez powszechnie używany miedzian 50. Jak możesz rozpoznać, że twoją marchewkę zaatakował...

Czytaj
Chwościk buraka ćwikłowego – przez te sposoby zaczniesz z nim skutecznie walczyć

Chwościk buraka ćwikłowego – przez te sposoby zaczniesz z nim skutecznie walczyć

Kolejny rok, na swoim polu bądź amatorskim ogródku zasadziłeś różnego rodzaju rośliny. Tym razem zależy Ci na tym aby na nich nie pojawiła się żadna choroba. Czy istnieje jakiś skuteczny sposób na to abyś poradził sobie z chwościkiem buraka ćwikłowego? Oczywiście, że TAK! Wystarczy, że zastosujesz się do kilku sprawdzonych praktyk a twoje zmartwienia odejdą daleko w zapomnienie. Chociaż i tak powinieneś być świadomy tego, że w przypadku uprawy ziemniaka amatorskiej zdecydowanie łatwiej jest zapobiegać chwaścikowi aniżeli go leczyć. Czy zastanawiałeś się kiedyś w jaki sposób uprawiałeś buraka? Jeśli nie, to teraz zdaj sobie sprawę z tego, że burak w uprawie współrzędnej będzie rósł w sposób bardziej dorodny. Nie będzie narażony na tak częsty atak przez chwościka ale również przez mączniaka rzekomego buraka i mącznika. Stanowisko uprawy buraka powinno być w twoim mini ogródku na polu przewiewne. Powinieneś się zdecydować na to aby w tym miejscu wiał lekki wiaterek. Najważniejsze jest to aby bardzo szybko mogły wysychać po rosie a także deszczu. Chwościk ma to do siebie, że woli...

Czytaj
Dobre praktyki w uprawie czosnku

Dobre praktyki w uprawie czosnku

Na polskim rynku można zauważyć to, czosnek w żaden sposób nie spada ceny a wręcz przeciwnie jej wysokość jest na dość dużym poziomie. Czy z tego powodu każda osoba powinna go uprawiać? Oczywiście, że nie gdyż jego uprawa może pochłaniać dużą część czasu. Jednak jeśli ktoś się na to zdecyduję powinien po prostu wybrać dobre praktyki, które tak właściwie służyć będą w dobrym jego wzroście. Do najbardziej popularnych odmian czosnku należy zaliczać – arkus, ceves, harnaś, huzar, mega a także ornak. Rzecz na którą należy zwrócić na samym początku uwagę co to tak właściwie jest? Przede wszystkim chodzi tutaj o termin sadzenia. Biorąc pod uwagę czosnek zimowy to należy go wysadzać już do połowy miesiąca października. Chociaż, także mogą się zdarzyć sytuację gdzie należy to wykonać wcześniej lub także w późniejszym terminie. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim to on powinien posiadać czas ukorzenienie się przed okresem zimy ale jednak nie jest zdolny do całkowitego wzrostu. To takie ważne? Oczywiście! Przy nadmiernym rozwoju roślin występować może kłopot z innym...

Czytaj
Czosnek, jak należy o niego dbać i w jaki sposób przechowywać?

Czosnek, jak należy o niego dbać i w jaki sposób przechowywać?

W jaki sposób zapewnić u siebie wysoką jakość czosnku aby był zawsze pyszny a także świeży? Warto dowiedzieć się o najważniejszych zasadach do tego aby pod koniec przechowywania cieszyć się z udanego ,,plonu”. Do uzyskania dobrego czosnku należy nauczyć się odpowiednio go przechowywać. To właśnie przez to działanie możemy być niemal pewni, że taki sposób zagwarantować może dla nas niezwykłą jakość plonu. Należy się zastosować do kilku żelaznych reguł. Najważniejsze założenia związane są z tym aby nasz ,,ukochany” produkt jakim jest czosnek przechowywać w odpowiedniej temperaturze pokojowej. To jest optymalne rozwiązanie i nie należy ryzykować nad innym wyborem gdyż niestety mogą one nie zapewniać niestety pozytywnych efektów. Wiedząc o odpowiedniej temperaturze należy także zdać sobie sprawę z tego, że przechowywanie winno się odbywać w odpowiednim przeznaczonym do tego pomieszczeniu. Jakie epitety należy wyróżnić do takiego pokoju? Z pewnością, wracając do pierwszego punktu warto dodać to, że oprócz temperatury pokojowej liczy się także suche i nie wilgotne pomieszczenie. To może zapewniać jakość w przechowywania naszego produktu. Czosnek, który został bezpośrednio...

Czytaj
Sadzenie ziemniaków

Sadzenie ziemniaków

W jaki sposób podejść do tematu sadzenia ziemniaków. Na samym początku należy się zastanowić nad tym w jaki sposób tak właściwie rozumieć optymalny termin sadzenia ziemniaków. W tym przypadku, warto zapoznać się czasem, które będzie najbardziej odpowiedni. Ogólnie się przyjęło, że zabieg związany z wysadzaniem ziemniaków dotyczy końca kwietnia bądź początku maja. Zdarzać się mogą jednak osoby, który tak zabieg wykonują w pierwszych dniach miesiąca czwartego roku kalendarzowego. Oczywiście, że chodzi o kwiecień. Zgodnie z przysłowiem polskim, że w marcu jak w garncu należy zdać sobie sprawę z tego, że tak w zasadzie przymrozki to jednak nie aż tak duża tragedia. Należy sobie uświadomić to, że pędy w bardzo szybki sposób się odbudowują. Każdy o tym wie, że proces sadzenia ziemniaków rozpoczyna się od jednej odmiany, nazwanej jako ,,sadzeniaki”. Przed odpowiednim działaniem należy przede wszystkim wybrać takie plony, które w żaden sposób nie zostały zarażone żadną chorobą atakującą ziemniaka(np. stonka). Decyzja powinna być ze względu na zdrowe a także wyraźne oczka. Jednym z bardzo skutecznych sposobów jest to aby...

Czytaj
Chmiel dla przemysłu – odmiany

Chmiel dla przemysłu – odmiany

Polska jest jednym z wiodących producentów chmielu na świecie. Według oficjalnych danych zajmujemy trzecie miejsce w Europie i piąte na świecie pod względem areału i wielkości produkcji. Roślina ta jest uprawiana z myślą przede wszystkim o przemyśle piwowarskim i na ten cel przeznaczane jest ponad 95% surowca. Wśród odmian chmielu wyróżniamy dwie podstawowe: aromatyczne i goryczkowe. Te pierwsze są stosowane w przemyśle piwowarskim jako źródło chmielowego aromatu, natomiast odmiany goryczkowe nadają charakterystyczny gorzkawy posmak. Aby wyprodukować piwo, należy wykorzystać obie odmiany. Stąd też właśnie w Polsce uprawiane są obie, przy czym każda z podstawowych odmian ma w swym obrębie jeszcze kilka pomniejszych, różniących się między sobą budową i składem. Każda odmiana chmielu posiada właściwą sobie kompozycję składników, dzięki którym możliwy jest specyficzny dla niej aromat i goryczkę. To dlatego właśnie odmiana użytego chmielu bezpośrednio wpływa na smak piwa. Browary zatem, aby wyprodukować określoną markę, potrzebują konkretnych odmian chmieli, cały czas tych samych. Każda rozbieżność może być zgubna w skutkach. Aby zatem sprostać wymaganiom przemysłu piwowarskiego, należy bardzo skupić się...

Czytaj