Czosnek, jak należy o niego dbać i w jaki sposób przechowywać?

W jaki sposób zapewnić u siebie wysoką jakość czosnku aby był zawsze pyszny a także świeży? Warto dowiedzieć się o najważniejszych zasadach do tego aby pod koniec przechowywania cieszyć się z udanego ,,plonu”. Do uzyskania dobrego czosnku należy nauczyć się odpowiednio go przechowywać. To właśnie przez to działanie możemy być niemal pewni, że taki sposób […]

Sadzenie ziemniaków

W jaki sposób podejść do tematu sadzenia ziemniaków. Na samym początku należy się zastanowić nad tym w jaki sposób tak właściwie rozumieć optymalny termin sadzenia ziemniaków. W tym przypadku, warto zapoznać się czasem, które będzie najbardziej odpowiedni. Ogólnie się przyjęło, że zabieg związany z wysadzaniem ziemniaków dotyczy końca kwietnia bądź początku maja. Zdarzać się mogą […]

Chmiel dla przemysłu – odmiany

Polska jest jednym z wiodących producentów chmielu na świecie. Według oficjalnych danych zajmujemy trzecie miejsce w Europie i piąte na świecie pod względem areału i wielkości produkcji. Roślina ta jest uprawiana z myślą przede wszystkim o przemyśle piwowarskim i na ten cel przeznaczane jest ponad 95% surowca. Wśród odmian chmielu wyróżniamy dwie podstawowe: aromatyczne i […]

Ziemniak i jego przechowywanie. Słów kilka o najważniejszych zasadach

Co będzie powodować długie przechowywanie ziemniaków? Z pewnością bardzo duże ryzyko utraty na ich jakości. Dosłownie w konsystencji wszystko się może popsuć. Stracić mogą na smaku, wyglądzie a także barwie. Wszystkie ziemniaki, cały czas będą wybierane do spożycia na różnego rodzaju wyroby przetwórstwa lub także sadzenia na kolejny sezon wykopkowy przede wszystkim należało by aby […]

Rodzaje ziemniaków. Jaki będzie pasować do poszczególnego dania.

Aby zrobić smaczną sałatkę z pewnością warto kupić ziemniaki o odmianie Denar. Dla każdego ,,fanatyka” frytek warto będzie wybrać na pewno Irysa. Jednak, niektórzy również lubią kopytka lub pyzy. Dla nich znakomita odmiana to na pewno Bryza. Warto się zapoznać z tym artykułem aby już teraz się przekonać do tego jaki rodzaj ziemniaka odpowiadać będzie […]

Na czym polega rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo to jedno z najstarszych zajęć gospodarczych człowieka, nastawione na pozyskiwanie produktów żywnościowych. Już najstarsze gospodarstwa rolne, czyli te zakładane przez ludzi epoki neolitycznej, zorientowane były na sianie i pielęgnowanie, a następnie zbieranie zbóż oraz konkretnych gatunków jadalnych roślin. Na przestrzeni wieków metody przeprowadzania tych czynności ulegały stopniowym zmianom: opracowywano nowe sposoby opiekowania się uprawami, […]

Rolnictwo ekologiczne – czyli jakie?

Rolnictwo ekologiczne, zwane także skrótowo ekorolnictwem, jest alternatywnym dla tradycyjnych metod gospodarowania sposobem prowadzenia gospodarstwa rolnego i w jego ramach prowadzenia hodowli lub uprawy roślin. Tym, co różni je od tak zwanego rolnictwa konwencjonalnego, jest unikanie używania środków, które zostały przetworzone technologicznie i daleko im do preparatów naturalnych. Rolnictwo ekologiczne nie uznaje więc na przykład […]

Pszenica – uprawa i znaczenie

Pszenica jest jednym ze zbóż, które człowiek uprawia najdawniej na największą skalę – pod tymi względami dorównują jej tylko jęczmień, kukurydza i ryż. Wzmianki na temat tego zboża pojawiały się już w zapiskach pozostawionych przez najstarsze cywilizacje europejskie, między innymi egipską i grecką – kłosy pszeniczne były atrybutami bóstw, których domeną był urodzaj, symbolizowały płodność […]

Jak i dlaczego warto uprawiać proso?

Proso można dość trafnie określić mianem jednego z najbardziej niedocenianych zbóż, jakie mogą być z sukcesem uprawiane na terenie Polski. Pod względem skali, na jaką jest siane, przegrywa z bardziej popularnymi rodzajami, podczas gdy jego wartość zdrowotna może nawet przewyższać konkurencję. To właśnie uprawie prosa zawdzięcza się otrzymywanie kaszy jaglanej, która ma zbawienny wpływ na […]

O uprawie groszku zielonego

Groszek zielony to jedna z bardziej popularnych roślin strączkowych. Jest to warzywo wyjątkowo bogate w białko, skrobię i cukier, w witaminę C i witaminy z grupy B. Groszek zielony to także bogate źródło żelaza. W naszym kraju największą popularnością cieszą się odmiany groszku tak zwane łuskowe. Takie odmiany groszku posiadają w strąkach wyściółkę pergaminową. Obecność […]