Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Warzywny ogród eko

Warzywny ogród eko

Gdy zależy nam na zdrowym odżywianiu musimy starać się nie tylko o dobre gotowanie, ale także o właściwe produkty. Najpewniejszym sposobem na zdrowe odżywianie to samodzielne uprawianie tego, co uprawiać można. Podstawą dobrej kuchni będą więc własne warzywa. A aby stworzyć przydomowy ogródek nie potrzeba wiele. Zależnie od przestrzeni możemy zadbać o świeże dostawy warzyw latem, a nawet cały rok. Możemy przecież przechowywać warzywa, tak jak przemysłowcy je przechowują: w chłodzie. Przetrwają zimę, a my możemy oszczędzić pieniądze, a przede wszystkim zyskać na zdrowiu. Własne warzywa będą nie tylko dużo zdrowsze dzięki zrezygnowaniu z chemii, ale także dużo, dużo smaczniejsze. Można się o tym przekonać tylko w jeden sposób: zacząć hodowle. Można zacząć od świeżych przypraw w doniczkach na parapecie, później na podstawowych warzywach, które nie potrzebują szczególnej dbałości ani troski. Z czasem nauczymy się, że nawet większy warzywny ogród to czysta przyjemność. Stosowanie chemii to dziś niestety norma i jeśli nie chcemy wydawać majątku na produkty ze sklepu ekologicznego, taki warzywny ogród może być dla nas jedynym sposobem...

Czytaj
Przygotowania do zimy

Przygotowania do zimy

Dla osób zajmujących się rolnictwem w szerokim tego słowa znaczeniu, a nawet dla osób, które posiadają chociażby mały przydomowy ogródek warzywny nadchodzi dużymi krokami czas odpoczynku, bo zimą w rolnictwie mamy przecież martwy sezon jeżeli chodzi o uprawy zbóż czy warzyw. Zanim jednak będziemy mogli spocząć na laurach powinniśmy wykonać szereg prac w polu czy nawet w ogrodzie, aby odpowiednio przygotować ziemię pod ponowne, wiosenne uprawy. Jeśli nie do końca jesteśmy zadowoleni z zebranych w minionym sezonie plonów, to jest to ostatni dzwonek na użyźnienie gleby, aby w przyszłym roku osiągnąć pełną satysfakcję ze zbiorów. Rolnicy, którzy w dużym stopniu zajmują się uprawami z pewnością są już po zbiorach zbóż, jedni odpowiednio je zabezpieczyli aby móc korzystać z nich podczas zimy i wykorzystywać je jako pożywienie dla trzody chlewnej. Inni natomiast – którzy uprawiają ziemię w celach zarobkowych – pewnie już sprzedali zebrane zborze do skupów. Teraz czas na ostatnie porządki na polu, czyli między innymi orkę oraz zasianie zboża ozimego. Zdecydowana większość rolników już na dniach zasieje żyto...

Czytaj
Uprawa wysokobiałkowych

Uprawa wysokobiałkowych

Uprawa wysokobiałkowych – czy jest opłacalna? Czy jest łatwiejsza niż uprawa tradycyjnych zbóż? To pytania, które może zadać sobie dziś każdy rolnik. A temat uprawy wysokobiałkowych jest z roku na rok coraz głośniejszy, warto mu się więc przyjrzeć. Obecnie wybierając rodzaj uprawy, kierować można się więcej niż tradycyjnymi przesłankami. Takimi jak miejsce uprawy, rodzaj gleby, kwestia zmienności upraw oraz naszych potrzeb. Dziś, w czasach dopłat z unii Europejskiej, rolnicy także zwracają uwagę na to, do jakich upraw Unia jest skłonna wyznaczyć wyższe dopłaty. I to warto wiedzieć planując uprawy. To właśnie do roślin wysokobiałkowych ustalone są specjalne, wyższe dopłaty. Jednak nie wszystkie gatunki roślin wysokobiałkowych są nimi objęte. Należą do nich bób, groch siewny oraz groch siewny cukrowy, fasola zwykła i wielokwiatowa, ciecierzyca, soczewica, łubin (wąskolistny, biały i żółty), soja zwyczajna, koniczyna (biała, różowa, czerwona, perska, krwistoczerwona), lucerna, wyka kosmata i kilka innych. Wyszczególnione dokładnie gatunki można znaleźć w odpowiednich dokumentach udostępnianych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Istnieją jednak pewne ograniczenia. Dopłaty do wysokobiałkowych są przyznawane konkretnemu rolnikowi...

Czytaj
Łubin żółty – rolniczy pomocnik

Łubin żółty – rolniczy pomocnik

Łubin żółty to jednoroczna roślina jara, wyliczana w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej. Wysiewany jako międzyplon, oddaje rolnikom praktyczne przysługi, a zebrany jest ważnym źródłem składników odżywczych i pełni rolę paszy dla zwierząt. Roślina ta ma dość charakterystyczny wygląd: na prostych, osiągających nawet ponad pół metra wysokości łodyżkach, rosną żółte kwiaty, skupione w małe grupki, rozmieszczone regularnie na całej długości łodygi. Liście łubinu składają się z około 10 podłużnych listków. Wartościowe nasiona tej rośliny znajdują się zaś w strąkach. Łubin występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim, to znaczy: w krajach Europy południowo-zachodniej, północnej Afryki i zachodniej Azji. Korzyści z uprawy łubinu żółtego Ze względu na wysoką zawartość białka, łubin żółty jest wykorzystywany do produkcji dobrej jakości pasz dla zwierząt hodowlanych. Spośród wszystkich gatunków łubinu to właśnie w roślinach należących do tej odmiany znajduje się aż 45% białka. Z rolniczego punktu widzenia, łubin żółty jest także bardzo użyteczną rośliną przedplonową, która potrafi poprawić jakość gleby, w której mają być później posiane inne ważne rośliny. Korzenie łubinu rozpulchniają glebę, czyniąc ją lepiej...

Czytaj
Dlaczego warto uprawiać gorczycę?

Dlaczego warto uprawiać gorczycę?

Gorczyca to jednoroczna roślina, reprezentująca rodzinę roślin kapustowatych, a jednocześnie też oleistych. Z wyglądu przypomina rzepak, jako że przybiera formę drobnych, żółtych kwiatów, rozmieszczonych na zielonych łodyżkach. Posianie gorczycy na danym gruncie to naturalny i bardzo skuteczny sposób na rozluźnienie gleby i uczynienie jej bardziej podatnej na przyjmowanie wody. To właśnie z tego powodu wielu rolników sieje gorczycę po zebraniu kluczowych zbiorów: dając tym samym ziemi szansę na regenerację i odpoczynek po najbardziej pracowitym okresie w roku wegetacyjnym. Gorczyca najlepiej przyjmuje się na glebie, na której wcześniej rosły i dojrzewały zboża. Jej inną zaletą jest zatrzymywanie aktywności chwastów. Gorczyca wytwarza bowiem pewne specyficzne substancje, które powstrzymują niechciane rośliny przed kiełkowaniem i wzrostem. Z tego względu posianie gorczycy jest jednoznaczne z przygotowaniem bardzo dobrego gruntu pod nowe, ważne siewy, planowane na kolejny rok wegetacyjny. Co trzeba wiedzieć o uprawie gorczycy? Pod uprawę gorczycy dobrze nadają się gleby gliniaste, a nawet nieco piaszczyste. Ważne jest, by dana ziemia miała obojętny odczyn, gdyż pomimo swojej wytrzymałości na trudne warunki uprawne, gorczyca nie...

Czytaj
Słonecznik – piękny i wartościowy

Słonecznik – piękny i wartościowy

Słonecznik to jedna z najbardziej charakterystycznych roślin uprawnych: pojedynczy okaz to duży żółty kwiatostan, osadzony na wysokiej i grubej łodydze, bogatej w sercowate liście. Jego nazwa może więc nawiązywać do specyfiki wyglądu, ale wiąże się jednocześnie z preferencjami środowiskowymi tej rośliny, która dojrzewa w pełnym słońcu. Słonecznik można śmiało nazwać rośliną wszechstronną: jako okaz niezwykle miły dla oka, jest zarówno ulubieńcem właścicieli przydomowych ogrodów, a jako jedna z najważniejszych roślin oleistych, jest także chętnie sadzony przez rolników, podejmujących szerzej zakrojone plany uprawne. Roślina ta zachwyca bowiem nie tylko swoim wizualnym wyglądem, ale także wszechstronnością zastosowań dojrzewających w niej nasion. Są one wykorzystywane do produkcji oleju słonecznikowego, cennego dla przemysłu spożywczego i technicznego. Niektóre gatunki słoneczników sprawdzają się doskonale także jako pasza dla bydła. Nasiona słonecznika kryją w sobie liczne korzyści odżywcze i zdrowotne: traktowane jako przekąska lub dodatek do bardziej złożonych potraw, stanowią ważny element zdrowej diety. Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, a ich rodzina liczy sobie około siedemdziesięciu gatunków. W rodzimym kraju pokrywają rozległe plantacje, w Europie słoneczniki...

Czytaj