Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Rośliny modyfikowane genetycznie

Rośliny modyfikowane genetycznie

Rośliny modyfikowane genetycznie to rodzaje żywności, która nie rosła naturalnie tylko została stworzona przez człowieka. Warunkami do wzrostu i rozwoju najczęściej są w takim przypadku laboratoria, gdzie roślina ma idealne warunki do tego by dojrzewać. Nie jest to prawdziwy klimat, ponieważ stworzony przez człowieka, gdzie wszystko co potrzebne jest zapewnione w postaci syntetycznej. Warunki laboratoryjne to głównie sztuczne światło, dobór odpowiedniej ilości wody, specjalne szklane pojemniki, a także ziemia również odpowiednio przygotowana. Aby takie rośliny uzyskały swoją wielkość, jakość i gramaturę, muszą być pilnowane przez całą dobę. Inżynierowie od spraw genetyki cały czas badają co takim roślinom potrzeba i dopasowują te składniki. Są one chemiczne ponieważ wtedy zastępują prawdziwe podłoże potrzebne do wzrostu, a przede wszystkim roślina uzyskuje dojrzałość w ciągu kilku tygodni. Jeśli na świecie jest większe zapotrzebowanie na dane rośliny wówczas modyfikowane genetycznie mogą zapełnić ten brak rynkowy. Jednocześnie jest to ogromne ryzyko, ponieważ wiele badan wskazuje, że taka żywność nie jest do końca zdrowa. Nikt, prócz inżynierów i producentów takiej żywności nie wie, co tak naprawdę te rośliny w sobie posiadają. Nasiona nie są uprawiane naturalnie, ponieważ bardzo często jest to krzyżówka kilku roślin naraz, wymieszana ze składnikami specjalnie przygotowanymi do celów modyfikacji. Taki sposób modyfikacji genetycznej stosuje się już w uprawie pomidorów, jabłek, kukurydzy, ziemniaków, a także soi. Wiele krajów zastosowało specjalne ograniczenia dla importu żywności modyfikowanej, ponieważ jest jej coraz więcej. Korzyścią takich upraw jest to, że są odporne na nieprzewidywalne zjawiska pogodowe, takie jak susza czy powodzie. Natomiast może ucierpieć zdrowie, dlatego zastrzega się rodziców przed taką żywnością, aby nie karmiono nią dzieci. Modyfikacje genetyczne powodują uzyskanie również zupełnie nowych gatunków roślin, jak również pokrewnych. Smak zbliżony jest do kilku roślin naraz, ponieważ to efekt łączenia nasion różnych roślin tego samego gatunku. Aby wypracować roślinę wysoko gatunkową i jakościową, należy przeprowadzić szereg badań i doświadczeń oraz zrobić testy. Roślina nie może być niebezpieczna dla organizmu ludzkiego, gdyż zbyt duża ilość składników chemicznych powoduje alergie oraz choroby. Wśród naukowców trwa dyskusja od wielu lat na temat modyfikacji genetycznej oraz jej wpływu na zdrowie i środowisko naturalne. Wielu z nich widzi zalety, ale są też przeciwnicy wskazując ogromne zniszczenia naturalnych zasobów ziemi w celach zmian genetycznych. Rośliny sztucznie wyprodukowane mogą przetrwać dłuższy czas, ponieważ są odporne na szkodniki, choroby roślin czy wysuszenie. Sprzedaż takich towarów jest szeroka, ponieważ coraz więcej sklepów oferuje żywność modyfikowaną genetycznie. Ceny są wyższe, ale też musi być informacja na towarze, skąd pochodzi oraz czy jest modyfikowana. Przepisy unijne wymuszają taki proceder, ponieważ ludzie chcą być świadomi tego, co kupują na co dzień.