Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Rodzaje ziemniaków. Jaki będzie pasować do poszczególnego dania.

Rodzaje ziemniaków. Jaki będzie pasować do poszczególnego dania.

Aby zrobić smaczną sałatkę z pewnością warto kupić ziemniaki o odmianie Denar. Dla każdego ,,fanatyka” frytek warto będzie wybrać na pewno Irysa. Jednak, niektórzy również lubią kopytka lub pyzy. Dla nich znakomita odmiana to na pewno Bryza. Warto się zapoznać z tym artykułem aby już teraz się przekonać do tego jaki rodzaj ziemniaka odpowiadać będzie poszczególnej potrawie.

Polska to na pewno jeden z czołowych producentów ziemniaków. W naszym ofercie mamy odmiany różnego. Zaczynać można od tych bardzo wczesnych a kończąc na tych, które należy sadzić późno. W poszczególnych rejonach Polski przeważać mogą ziemniaki różnego typu.

Aby się temu przyjrzeć dokładniej, warto zaobserwować sytuację jaka panować będzie na Podlasiu i Mazowszu głównie w Warszawie(byłe obszary zaboru rosyjskiego). Tutaj znaczna przewaga ziemniaka o przejrzystym i jasnym miąższu. W innym obszarze Polski (tereny zaborów pruskiego i austriackiego) miasta Poznania, Łodzi a także województwa śląska konsumenci będą wybierać te o bardzo żółtej barwie – okazja.

Jak wyróżniać rodzaje ziemniaków. Podział to bardzo prosta kalkulacja. Wyróżniać można z pewnością, Typ A, Typ B a także ten trzeci Typ C. Do czego będzie nam służyć ten pierwszy typ A. Szerokie zastosowanie może znajdować w sałatkach lub kartofelkach podsmażanych(czasami zgodnie z polskim zwyczajem na ogniskach po wykopkach) także w łupinkach na imprezach typu grill. To utwardzony typ, w żadnym stopniu nie będzie się rozchodzić. Co go jeszcze może wyróżniać. Przede wszystkim ogromna wilgotność a także bardzo malutka wielkość skrobi w składzie. W tym typie należy wyróżniać następujące odmiany ziemniaka – Denar, Lord(pełna nazwa Lord Sante Velux), Vineta, Ditta.

Następny rodzaj ziemniaków określać należy jako Typ B. Przede wszystkim ta nazwa będzie dotyczyć ziemniaków ogólnego użytku tych najbardziej elastycznych i przeznaczonych do wielu rzeczy. Świetnie z nich można przyrządzić – frytki, placki ziemniaczane a także chipsy. Ten typ B charakteryzować się będzie idealnie do wszelkiego rodzaju duszenia a także gotowania. W tym rodzaju warto wymienić najważniejsze odmiany – Orlik, Irys, Flaming, Orlik, Irga, Sante(chociaż czasem z tą odmianą niektórzy mają problem z jej klasyfikacją).

Ostatni Typ C – są to ziemniaki, które z pewnością rozpadać się będą w sposób bardzo łatwy. Miąższ w tym gatunku to jasna barwa. Odmiana ta, może znajdować duże zastosowanie w specyficznych regionach Polski. Z nich można wykonać – babki, placki, pyzy (charakterystyczna potrawa w Poznaniu), kopytka(przysmak kuchni śląskiej), placki ziemniaczane oraz kluski(charakterystyczne w kuchni śląskiej).

Po wstępnych informacjach o zastosowaniu tych wszystkich ziemniaków trzeba zadać sobie pytanie, jak kupić te właściwe aby nie dostać kolokwialnego rozwolnienia. Zasada, która może być uniwersalna, zaopatrywać się u kogoś wiarygodnego. Czasami ziemniaki z promocji w hiper markecie mogą być niezbyt wysokiej jakości. Warto czasem zapłacić trochę więcej ale mieć gwarancję tego, że taki ziemniak pochodzi z wiarygodnego źródła od rolnika, którego znamy z naszej okolicy.