Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Przygotowania do zimy

Przygotowania do zimy

Dla osób zajmujących się rolnictwem w szerokim tego słowa znaczeniu, a nawet dla osób, które posiadają chociażby mały przydomowy ogródek warzywny nadchodzi dużymi krokami czas odpoczynku, bo zimą w rolnictwie mamy przecież martwy sezon jeżeli chodzi o uprawy zbóż czy warzyw. Zanim jednak będziemy mogli spocząć na laurach powinniśmy wykonać szereg prac w polu czy nawet w ogrodzie, aby odpowiednio przygotować ziemię pod ponowne, wiosenne uprawy. Jeśli nie do końca jesteśmy zadowoleni z zebranych w minionym sezonie plonów, to jest to ostatni dzwonek na użyźnienie gleby, aby w przyszłym roku osiągnąć pełną satysfakcję ze zbiorów.
Rolnicy, którzy w dużym stopniu zajmują się uprawami z pewnością są już po zbiorach zbóż, jedni odpowiednio je zabezpieczyli aby móc korzystać z nich podczas zimy i wykorzystywać je jako pożywienie dla trzody chlewnej. Inni natomiast – którzy uprawiają ziemię w celach zarobkowych – pewnie już sprzedali zebrane zborze do skupów. Teraz czas na ostatnie porządki na polu, czyli między innymi orkę oraz zasianie zboża ozimego. Zdecydowana większość rolników już na dniach zasieje żyto ozime, które będzie zimowało w glebie, aby na wiosnę mogło wzejść. Więc ogóle prace na polu już dobiegają końca. Podobnie jeśli chodzi o wykopki ziemniaków. Praktycznie już plony powinny zostać zebrane.
Jeśli weźmiemy pod uwagę tych rolników, którzy uprawiają przydomowe ogrody warzywne, to też powoli zmierzają ku końcowi. Za ogródkach możemy jeszcze znaleźć kapustę, buraki czy marchewkę, a także pietruszkę. Takie warzywa jak cebula, fasolka szparagowa czy bób już dużo wcześniej zostały zebrane. Zwykle w okolicach końca września i początku października ogrody są już puste i należy odpowiednio je przygotować na przyszły sezon. Po zebraniu warzyw ziemię należy przekopać roztrząsając na niej kompost. Do tego może posłużyć kompost, który w ciągu roku sami przygotowaliśmy z niepotrzebnych owoców, warzyw, skoszonej trawy, w którym to już zaawansowany jest proces gnilny, a możemy także wykorzystać inne naturalne nawozy. Tutaj możemy wspomóc ziemię krowimi łajnami, odchodami od gołębi, a także odchodami od owiec. Jeśli nie mamy dostępu do takich naturalnych wspomagaczy, pozytywnie wpływających na urodzaj gleby, możemy przygotować nawóz w postaci pokrzyw zalanych wodą.
Najpierw powinniśmy zerwać pokrzywy i zalać je wodą a następnie odstawić je na kilka dni do odstania. Potem przekopując ziemię, wkładamy pokrzywy pod przekopywane groble a na koniec polewamy ziemię pozostałą z wyjętych wcześniej pokrzyw wodą. W czasie leżakowania w zimie pod ziemią pokrzywy będą wytwarzały właściwości użyźniające glebę, co z pewnością przyniesie bardziej urodzajne zbiory w kolejnym sezonie.
Pamiętajmy także o tym, aby wraz z nadejściem kolejnego sezonu nie sadzić na tym samym miejscu tych samych warzyw. Z roku na rok powinniśmy zmieniać miejsce wzrostu poszczególnych upraw.