Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Nawożenie dolistne pomidora

Nawożenie dolistne pomidora

Każdy z nas prędzej, czy później zetknie się z pomidorem. Jest to bardzo popularna roślina o czerwonych, jadalnych owocach chętnie spożywana przez wszystkich na kanapkach oraz w sałatkach. Zanim jednak trafi na nasze stoły wiele czasu i wysiłków jeszcze minie. Pomidor jest rośliną wprost idealną na każdą glebę, bo nie wykazuje większych wymagań w tym statusie. Jedynym wyznacznikiem w sadzeniu pomidorów jest dobra przepuszczalność wody przez podłoże oraz dobrej kulturze. Istotne w produkcji rolnej pomidorów jest sezonowe zaopatrywanie roślin w pierwiastki niezbędne do stymulacji wzrostu i wielkości plonów. Opryski pomidorów przeprowadza się w sześciu terminach zaopatrując je w niezbędne związki mineralne. Pierwszy oprysk przeprowadza się po dwóch tygodniach od posadzenia rozsady. W jego skład wchodzą takie pierwiastki jak fosfor, mangan, miedź, żelazo, które znacząco wpływają na polepszenie ukorzeniania rozsad oraz uzupełnienie mikroelementów. Kolejny oprysk bogaty w bor i fosfor przeprowadza się w okresie przed zakwitnięciem dzięki czemu następuje widoczna poprawa kwitnięcia oraz zawiązywanie się owoców. Następne opryski zawierają potas, magnez, fosfor oraz żelazo, które przeprowadza się w fazie kwitnięcia. Jednym z ważniejszych oprysków jest oprysk nawozami bogatymi w wapnie, gdyż uchronią nasze rośliny przed zgnilizną wierzchołkową oraz poprawią trwałość i jędrność naszych owoców. Ostatnim opryskiem który się przeprowadza jest oprysk dokarmiający. Dzięki zastosowaniu dokarmiania fosforem, borem i potasem w fazie zawiązywania owoców są one w ostatecznym stadium bardziej soczyste i o odpowiednim kształcie.

W produkcji pomidorów wiele pierwiastków wpływa na sukces naszej plantacji i udanych zbiorów, a niedobory ich mogą powodować duże straty. Jednym z najważniejszych i podstawowych składników pokarmowych jest azot. Jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za prawidłowy wzrost oraz plonowanie roślin. Jego niedobory powodują słabe krzewienie roślin oraz zaobserwowane na liściach żółknięcie. Azot musi być dostarczany do roślin stosunkowo często, gdyż pierwiastek szybko przemieszcza się do głębszych warstw kompleksów ziemnych, dlatego też staje się niedostępny do roślin.

Kolejnym z listy pierwiastków jest fosfor. Jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz stymulowanie zawiązań owoców. Jego braki powodują szarzenie liści pomidorów oraz nieprawidłowy stan fosforu powoduje redukcję systemu korzeniowego.

Trzecim, ale również ważnym pierwiastkiem jest potas. Odpowiada za zarządzanie gospodarką wodną w roślinie. Jego niedobór może powodować żółknięcie oraz brązowienie blaszki liściowej, dosyć często powodując jej zasychanie. Częstym zjawiskiem niedoboru jest zjawisko pękania owoców.

Magnez należy również do grona niezbędnych pierwiastków ważnych w produkcji pomidorów. Odpowiada za prawidłowy wzrost roślin, a jego niedobór może powodować obumieranie roślin lub liści.

W wytwarzaniu pomidorów swój udział również ma mangan. Odpowiada za przeciwdziałaniu występowania żółtozielonych przebarwień oraz zapobieganiu deformacjom liści.

Ostatnim ważnym pierwiastkiem jest wapń. Dzięki niemu rośliny wykazują dobre wzrosty oraz wzrost systemu korzeniowego, zaś jego brak powoduje efekty odwrotne. Często zdarza się, że z uwagi na niedobór występują brunatne plamy w miąższu obniżając jego jakość i wartość rynkową.

W produkcji rolnej pomidorów należy pamiętać by uzupełniać nasze rośliny w związki niezbędne do prawidłowego rozwoju oraz przygotowywać odpowiednie podłożę pod nie. Należy pamiętać też, że nawożąc rośliny wpływamy na wzrost ilości pierwiastków nie zbędnych w prawidłowej diecie człowieka.