Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Jak uprawiać pomidora

Jak uprawiać pomidora

Pomidor jest bardzo popularnym warzywem, czołowym składnikiem wielu światowych kuchni i dań. Ma ogromne znaczenie konsumpcyjne, zarówno jako warzywo jak i produkt. Szacuje się, że roczna produkcja światowa pomidora wynosi sporo ponad 100 milionów ton, z czego znaczną część uprawia się w Chinach, Włoszech i Hiszpanii.

Oczywiste jest, że pomidor jest niesamowicie zdrowym warzywem, zapewniającym organizmowi wiele niezbędnych składników odżywczych, oraz zapobiegającym wielu chorobom. Najzdrowszy pomidor to pomidor z własnej ogródkowej uprawy. Wyhodujemy go bez pestycydów, a owoce zapewnią nam o wiele więcej satysfakcji niż kupienie pomidorów uprawnych z Chin.

ABC uprawy pomidora w domowych warunkach

Gleba do uprawy pomidora powinna być pulchna i żyzna, ph gleby wynosić powinno 5-6. Pomidora sadzimy z rozsad przygotowanych wcześniej w szklarni lub zakupionych. Pomidory możemy uprawiać w foliowych tunelach lub szklarni, także w skrzynkach, doniczkach, ogrodzie czy parapecie. Jeśli planujemy zakupić rozsadę, zwróćmy uwagę czy sadzonka ma dobrze ukształtowane korzenie, odpowiednio grubą łodygę, sprawdźmy czy posiada przebarwienia i inne plamy. Szukajmy takiej, która ma wypuszczonych przynajmniej 6-7 listków i nie ma jeszcze kwiatów. Roślinę sieje się na przełomie marca i kwietnia, a poszczególnym rozsadom musimy zapewnić trochę przestrzeni potrzebnej na rozrost. Pojemniki z rozsadami wypełniamy ziemią torfową, używamy nawozu do wzmocnienia. Pomidora w takich warunkach podlewamy co kilka dni. Gdy już zahartujemy rozsadę pomidora, będziemy mogli ją przesadzić – pomidory przenosi się do wilgotnej gleby, poleca się wykonać przesadzenie przy pochmurnej pogodzie. Dopóki rozsada się nie przyjmie należy ją obficie podlewać. Gdy już posadziliśmy nasze pomidory, koniecznie musimy się nauczyć jak pielęgnować naszą domową uprawę. Pomidory podlewamy raz w tygodniu, jednak robimy to obficie – podczas podlewania nie moczymy całej rośliny, podlewamy jedynie glebę. Jeśli chcemy przyciąć pomidora, obcinamy jedynie pędy boczne, nie naruszamy głównej łodygi. Należy pamiętać, że proces przycinania dotyczy jedynie wysokich odmian pomidora – przycinanie przyśpiesza owocowania i ich wielkość. Niskich odmian ani nie przycinamy, ani nie wzmacniamy ich palikami. W chłodnym klimacie poleca się uprawiać pomidory pod osłoną, ponieważ utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci i nasłonecznie są najważniejszymi czynnikami podczas uprawy rośliny. Jeśli posłuchamy wszystkich rad, będziemy się cieszyć smacznymi i zdrowymi owocami na naszym stole. Pomidor z domowej uprawy szczególnie polecany jest do spożywania w stanie surowym, czyli najzdrowszym z możliwych. Niemniej jednak, działkowy pomidor jest wybory jako składnik moszczu lub produktach wekowanych – kiszony lub marynowany.