Dlaczego warto uprawiać gorczycę?

Gorczyca to jednoroczna roślina, reprezentująca rodzinę roślin kapustowatych, a jednocześnie też oleistych. Z wyglądu przypomina rzepak, jako że przybiera formę drobnych, żółtych kwiatów, rozmieszczonych na zielonych łodyżkach. Posianie gorczycy na danym gruncie to naturalny i bardzo skuteczny sposób na rozluźnienie gleby i uczynienie jej bardziej podatnej na przyjmowanie wody. To właśnie z tego powodu wielu rolników sieje gorczycę po zebraniu kluczowych zbiorów: dając tym samym ziemi szansę na regenerację i odpoczynek po najbardziej pracowitym okresie w roku wegetacyjnym. Gorczyca najlepiej przyjmuje się na glebie, na której wcześniej rosły i dojrzewały zboża. Jej inną zaletą jest zatrzymywanie aktywności chwastów. Gorczyca wytwarza bowiem pewne specyficzne substancje, które powstrzymują niechciane rośliny przed kiełkowaniem i wzrostem. Z tego względu posianie gorczycy jest jednoznaczne z przygotowaniem bardzo dobrego gruntu pod nowe, ważne siewy, planowane na kolejny rok wegetacyjny.

Co trzeba wiedzieć o uprawie gorczycy?

Pod uprawę gorczycy dobrze nadają się gleby gliniaste, a nawet nieco piaszczyste. Ważne jest, by dana ziemia miała obojętny odczyn, gdyż pomimo swojej wytrzymałości na trudne warunki uprawne, gorczyca nie będzie dobrze rosła w glebie zakwaszonej lub podmokłej. Oczywiście można pomóc tej roślinie poprzez wapnowanie zbyt kwaśnej gleby. Nawożenie gorczycy polega na dostarczaniu jej umiarkowanych ilości azotu oraz nawozów fosforowo-potasowych. Gorczyca ma jednak niesamowitą zdolność do pobierania substancji odżywczych, choćby były bardzo skąpe i trudno dostępne. Siew gorczycy można przeprowadzić już bezpośrednio po zebraniu zboża, przy czym nie warto z nim zwlekać, jeśli zacznie się już druga połowa sierpnia. Decyzję wypada uzależnić tez od występowania opadów, gdyż ważne jest, by gleba była wilgotna podczas przyjmowania się nasion. Niekiedy gorczycę stosuje się także jako mulcz, to znaczy pozostawia się ją w ziemi na okres zimy: ma wówczas względem gleby właściwości konserwujące.

Dojrzałe i zebrane rośliny znajdują zastosowanie w przemyśle pożywczym, służąc zwłaszcza przy tworzeniu musztardy, a ziarna gorczycy są wykorzystywane jako przyprawa, na przykład podczas produkcji różnych przetworów. Poza zastosowaniem w domenie kulinariów, gorczyca wykazuje także właściwości lecznicze: z uwagi na to, że zawiera sole mineralne i glikozydy – substancje te mogą pomagać w rozprawianiu się z problemami trawiennymi i dolegliwościami dotyczącymi układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *