Czy w Polsce można uprawiać amarantus

farmer-john-cornfieldAmarantus został nazwany zbożem XXI wieku. Jego walory zachwalali zarówno Majowie jak i Aztekowie. W Polsce ten gatunek zboża nie jest jeszcze doceniany, ale niektóre gospodarstwa z roku na rok zwiększają uprawę szarłatu złocistego. Główne walory tego zbożna to wysoka zawartość żelaza, dobrze przyswajalne białka, energetyczna skrobia. Amarantus jest też wolny od glutenu, który uczula. Warto dodać, że ziarno amarantusa zawiera witaminy i substancje mineralne,niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży, zawiera witaminę A, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Wszystkie te związki mają doskonały wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Coraz częściej wspomina się o zastępowaniu upraw kukurydzy amarantusem. Oprócz tego, że szarłat jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, kwasów tłuszczowych jest też piękną rośliną ozdobną. Jego kwiaty mają piękny, fioletowy kolor. Niestety amarantus jest rośliną jednoroczną. Warto wspomnieć jakie warunki środowiskowe muszą być spełnione aby uprawiać to zboże.

Amarantus wymaga gleby lekkiej, żyznej, o neutralnym pH. Wymagania glebowe nie są jednak wysokie. Wystarczy klasa IV, V. Szarłat preferuje ciepło, słońce oraz umiarkowanie wilgotną glebę. Dlatego uprawa wymaga umiejscawiania słonecznego oraz regularnego podlewania.
Nasiona szarłatu wysiewa się (tak jak w przypadku innych zbóż) wprost do gruntu. Najlepsza pora to koniec maja i początek czerwca. Można też uprawiać amarantus z rozsady. Wówczas wysiewa się do inspekty w kwietniu a przesadza pod koniec maja lub na początku czerwca (tak jak w przypadku wysiewu do gruntu). Amarantus zakwitnie nam w czerwcu i będzie cieszył oczy fioletowym kwiatem do końca jesieni. Warto wspomnieć, że szarłat jest ekonomiczną uprawą, gdyż wytwarza bardzo dużo nasion. Zbiory zwykle przypadają tuż po pierwszych przymrozkach, czyli w październiku lub listopadzie.

Zboże XXI wieku należy nawozić kompostem lub obornikiem. W przypadku nawozów mineralnych istnieje dużo ryzyko nagromadzenia w roślinie azotanów i azotynów. Specjaliści do spraw uprawy amarantusa zgodnie twierdzą, że zboże to znakomicie znosi nasze (polskie) warunki klimatyczne. Ekologiczne i certyfikowane uprawy amarantusa działają już od kilku lat
w południowo – wschodniej Polsce, w województwie lubelskim, podkarpackim a także południowych częściach Mazowsza. Ale uprawa tej rośliny jest możliwa właściwie na terenie całej Polski. Warto w tym miejscu wspomnieć dlaczego uprawa amarantusa jest tak opłacalna. Otóż plony z jednego hektara to nawet trzy tony nasion, których cena przewyższa w skupie cenę pszenicy nawet trzykrotnie. A utrzymanie uprawy nie jest droższe. Jedyny kłopot z jakim borykają się rolnicy to czyszczenie oraz suszenie nasion tak, aby nie spleśniały. Należy robić to niezwłocznie tuż po zbiorach. Uprawa amarantusa jest niezwykle korzystna, zwłaszcza w dobie fascynacji produktami ekologicznymi. A uprawa amarantusa jest uprawą ekologiczną z uwagi na to, że roślina nie toleruje nawozów mineralnych (pestycydów)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *