Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Borówka: amerykańska, a jednak polska!

Borówka: amerykańska, a jednak polska!

Borówkę amerykańską w Polsce rozpoczęto uprawiać po drugiej wojnie światowej. Od tego czasu Polska wyrosła na jednego z liderów w dziedzinie produkcji tych owoców, a mocna pozycja naszego kraju jest bezdyskusyjna nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Specjaliści mówią, że – pomimo dużej ilości nasadzeń i spadających cen w skupach – ta dobra koniunktura, jaka wykształciła się wokół upraw borówki będzie się utrzymywać jeszcze przez co najmniej 5 do 10 lat.
Konsumpcja borówki amerykańskiej w Polsce notuje tendencję zwyżkową, jednak różnica cen w kraju i na zachodzie Europy jest na tyle duża, że większość rodzimej produkcji trafia na rynki zagraniczne. Popularność polskich borówek jest tam zresztą swoistym fenomenem. Polska, ze względu na swoje położenie, ma dostęp do świeżych owoców w momencie, gdy produkcja w Europie Zachodniej już się kończy. Nietrudno zatem znaleźć w tym czasie rynek zbytu w tamtych rejonach. Poza tym na korzyść Polski działa fakt, że w kategorii największych producentów tego owocu, nasz kraj plasuje się na miejscu drugim zaraz po Hiszpanii.
Sezon na borówki trwa w Polsce przez trzy miesiące, od lipca do września. Tereny produkcyjne są w Polsce mocno rozproszone. Duże plantacje borówek znajdują się na Pomorzu i Podlasiu, a także na lubelszczyźnie.
Koszty plantacji są dość wysokie – w przeliczeniu na hektar może to być ok. 50 – 80 tysięcy złotych. Największy wkład zainwestować trzeba będzie w sadzonki oraz odpowiednie nawodnienie pól uprawnych. Borówka jest jednak rośliną długowieczną, która owocuje co roku przez ponad 20 lat. Jest też rośliną bardzo odporną: rzadko atakują ją choroby i szkodniki. Nie w każdym miejscu będzie jednak czuła się dobrze. Stanowisko do uprawy powinno być zaciszne, słoneczne, gleba natomiast wilgotna, przepuszczalna i kwaśna. Dobrze, by była piaszczysta z dużą ilością próchnicy.
Koszty startowe to jednak nie wszystko. Aby plantacja funkcjonowała profesjonalnie, w którymś momencie będzie trzeba ponieść koszty sortowania i pakowania owoców. Na małych plantacjach proces ten odbywa się ręcznie, co sprawia, że koszty pracy są dość wysokie, natomiast w przypadku uprawy kilkuhektarowej konieczne okaże się zakupienie specjalnej linii, która sortuje owoce także pod względem wielkości. Koszt zakupu takich maszyn w zależności od wersji, na jaką się zdecydujemy to od 200 000 zł do nawet 1 500 000 zł.
Mimo że wykaz niezbędnych kosztów wydaje się być nieco odstraszający, eksperci i analitycy twierdzą, że warto je ponieść. Obliczenia fachowców wskazują, że na właściwie prowadzonej plantacji zbiór owoców z  jednego hektara może plasować się w okolicach dziesięciu ton. W tym roku zaś ceny borówki amerykańskiej na rynkach hurtowych plasowały się w okolicach 10 zł za kilogram, w skupach 7 zł. Dodatkową zachętą dla inwestorów może być fakt, że wiele z koniecznych inwestycji można sfinansować dzięki licznym dotacjom, kredytom preferencyjnym oraz funduszom unijnym. Potencjał sprzedaży także notuje tendencję zwyżkową.