Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Choroby kukurydzy

Choroby kukurydzy

Na polach przemierzając kraj widać bardzo często wielkie połacie terenów zasianych kukurydzą. Od wielu lat utrzymujący popyt sprzyja temu, że wielu rolników przerzuciło się właśnie na tą wdzięczną roślinę. Za tym faktem przemawia fakt, że szybki wzrost areału, uproszczenia uprawowe oraz korzystne warunki pogodowe sprzyjają obsadom kukurydzy. Dosyć często zdarza się, że rolnicy pochłonięci rządzą zysków zapominają o zmianach polowych obsadzając co roku ten sam teren ponownie kukurydzą. Takie zaniedbanie często zamiast zysków przynosi wiele strat, co związane jest z pojawianiem się wielu chorób dotykających właśnie kukurydzę. Przez nieustanny wysiew kukurydzy w jednym miejscu doprowadzamy do pogorszenia z jakością plonu, ale co ważniejsze przyczyniamy się do degradacji wartości ziemi, przez to nasze plony są coraz mniejsze , a nasze plony są bardziej podatne na wszelkie choroby oraz szkodniki. Głównym zagrożeniem dla naszej kukurydzy są grzyby (szczególnie z rodzaju Fusarium), które mogą być źródłem powstawania różnych toksyn stanowiących wielkie zagrożenie dla zwierząt hodowlanych. W walce z chorobami możemy się posłużyć zaprawianiem nasion roślin lub sezonowym opryskom. Możemy również stosować profilaktyczne metody w walce z uciążliwymi plagami. Do metod profilaktycznych możemy zaliczyć:

-wszesny siew,

-terminowe zbieranie plonów,

-zwalczanie chwastów,

-głęboka orka jesienna,

-odpowiedni dobór odmian,

-uprawa w płodozmianie.

 

Najczęściej wśród kukurydzy występują choroby dotykające korzeni zdrowych roślin. Szczególnie wilgotne i chłodne wiosny sprzyjają rozwojowi grzybów, które często powodują gnicie korzeni roślin, a tym samym doprowadzają do powstawania luk na polach , które niestety można jedynie uzupełnić nowym materiałem siewnym. Zazwyczaj rośliny dotknięte chorobą można poznać po zamierających ku górze blaszek liściowych oraz nadnaturalna łamliwość, która powoduje utrudnienia w zbiorze ziarna.

 

Jednym z dobrych przykładów ataku grzybów jest fuzarioza kolb kukurydzy. Wywołują ją patogeny, a w szczególności grzyby z rodzaju Fusarium. Podczas dotknięcia przez roślinę tą chorobą dochodzi do niewielkich ubytków w kolbach, ale poważnie szkodzi to jakości paszowej. Zazwyczaj w występowaniu tej choroby sprzyjają uszkodzenia kolb przez szkodniki oraz ciepła deszczowa pogoda.

 

Plamistość pochew liści kukurydzy jest również chorobą dotykającą naszych upraw, szczególnie mieszkańców południowej Polski, gdzie bakterie tej choroby mają dobre warunki do rozmnażania. Objawia się występowaniem zmian chorobowych na liściach w postaci drobnych , wodnistych plam w barwach przechodzących od jasnożółtych, aż po brunatnoczarne. Przy silnych atakach tej choroby dochodzi często do spadku wysokości oraz jakości plonów.

 

Na koniec w ramach podsumowania: jeśli chcemy zająć się sianiem kukurydzy, pamiętajmy o tym, by zawsze stosować płodozmian oraz profilaktycznie chronić nasze rośliny, by uchronić się przed możliwymi spadkami wartości płodów rolnych.