Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Groch zwyczajny

Groch zwyczajny

Groch zwyczajny (łac. Pisum sativum L.) jest gatunkiem rośliny strączkowej należącej do rodziny bobowatych. Obecnie jest jedną z najchętniej uprawianych roślin w południowej Azji, Afryce Północnej, czy też wschodniej i południowej Europie. O jego popularności wśród rolników stanowić ma jego niskie wymagania uprawowe. Roślina dobrze rośnie na podłożach  lekko kwaśnych oraz dobrze nawodnionych, lecz nie znosi ostrego słońca. Jeśli chce się uniknąć większości chorób dotykających groch, należy ograniczać minimum do 5 lat ponowne wysianie grochu na tym samym stanowisku. Groch również znalazł bogate zastosowanie w sztuce kulinarnej, gdyż jego niedojrzałe owoce w postaci zielonych kulek świetnie nadają się na mrożonki i przetwory, a jego forma dojrzała w postaci wyschniętych żółtawych kulek stanowi podstawę wielu dań jak np. kapusty z grochem, czy też grochówki.

Studio Uśmiechu http://świetne-zdrowie.pl/otylosc/