Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Cebula

Cebula

Cebula zwyczajna (łac. Allium cepa L.) jest gatunkiem roślin należących do rodziny czosnkowatych. Za pierwotny region wywodzenia się cebuli uważa się Azję Środkową, gdzie występował początkowo w formie dzikiej, później został przemianowany na roślinę uprawną. Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie, ale z uwagi na płytki system korzeniowy jest bardzo wrażliwa na niedobory wody. Cebula przynosi największe plony na glebach próchniczych szczególnie bogatych w azot, fosfor i potas. Do najbardziej popularnych odmian stosowanych w uprawach można zaliczyć:
Red Baron (odmiana czerwona, łagodna)
Dako (odmiana jasnożółta, duża, łagodna)
Żytawska (odmiana słomkowożółta, średnia,ostra)
Rawska (odmiana słomkowobrązowa, kulista, łagodna)
Cebula jako warzywo znalazło szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Ciekawostką jest, że zawarty enzym LFS powoduje podrażnianie śluzóki oka powodując jego łzawienie.