Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
Mak

Mak

Mak (Papavel L.) należy do roślin z rodziny makowatych. Jest rośliną występującą w Afryce, Ameryce Północnej oraz Eurazji. Jest uprawiany bardzo chętnie przez rolników na świecie z uwagi na jego specjalne właściwości. Mak jest bardzo oleistą rośliną, dlatego też  w niektórych kręgach wytwarza się z niego oleje. Oprócz olejków i farmaceutyków mak znalazł bogate zastosowanie w przemyśle cukierniczym (np.w rogalach świętomarcińskich poznań). Związki zawarte w maku również służą do produkcji opium (główne źródło utrzymania afgańskich chłopów). Na świecie istnieje ponad 120 gatunków maków, a wśród których możemy wyróżnić gatunki uprawne:
mak amurski
mak atlantycki
mak biedronkowy
mak kaukazki
mak lapoński
mak lekarski
mak owłosiony
mak pawi
mak wschodni